"Deutsche Telekom" kupuje "Telekom Srbiju"?

04.03.2010. 12:43 / Izvor: seebiz.eu
'Deutsche Telekom' kupuje 'Telekom Srbiju'?

Državni paket akcija u "Telekomu Srbija" biće prodat na tenderu u oktobru 2010. godine po početnoj ceni od 1 mlrd EUR, piše beogradski nedeljnik NIN.

List tvrdi da je državni vrh Srbije doneo ovakvu odluku posle pregovora sa najozbiljnijim kupcem kompanijom "Deutsche Telekom", koji preko grčkog "Otea", čiji je suvlasnik, već poseduje 20% akcija srpskog operatera.

Načelan dogovor o prodaji putem tendera na jesen konačno je potvrđen prosle sedmice tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Berlinu.

Iako početna cena nije utvrđena, kao ni tačan procenat državnog paketa akcija koji će se prodavati, kao najverovatnija pominje se prodaja 30% plus jedna akcija po početnoj ceni od 1 mlrd EUR.

Toliko kompaniji "Deutsche Telekom" treba da dođe do većinskog paketa. To, dalje, znači i u "Telekomu Srpske" i crnogorskom "M:telu", čiji je vlasnik "Telekom Srbija", piše list.

"Deutsche Telekom" kao suvlasnik u "Telekomu Srbija" ima pravo preče kupovine, zbog čega je dogovor sa Nemcima neminovan.

NIN piše da su ovim dogovorom završeni dugi pregovori, tokom kojih se kao moguća opcija pominjala i prodaja direktnom pogodbom bez tendera, s obzirom na to da pravo preče kupovine njemačkog partnera odvraća druge kupce i na javnom nadmetanju.

Od direktne pogodbe se ipak odustalo, jer bi za to bio potreban ili međudržavni sporazum (kao za "Naftnu industriju Srbije") ili neka vrsta lex specijalisa, navodi beogradski nedeljnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti