"Eko život" prikupio i posebno zbrinuo preko 40 hiljada tona otpada

12.04.2017. 07:59 / Izvor: Akta.ba

Treća godišnjica od formiranja društva "Eko život" jučer je svečano obilježena u Tuzli.

Danas, kada smo praktično na vratima Evropske unije, htjeli mi to ili ne, nameće nam se politika primjene evropskih standarda, pa i onih u oblasti upravljanja otpadom. Preduzeće "Eko život" iz Tuzle osnovano je prije tri godine i ovlašteni je operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije Bosne i Hercegovine. Eko život d.o.o je dobijanjem dozvole od Federalnog ministarstva okoliša i turizma postao ovlašteni operater sistem upravljanja ambalažnim otpadom.

"Eko život" svojim projektima i djelovanjem ima za cilj jačanje društvene svijesti o odgovornom zbrinjavanju otpada, kao i podizanje općih ekoloških standarda u Federaciji BiH, te informiranje javnosti o značaju sakupljanja, selektiranja i ponovnog iskorištavanja otpada na ekološki najkorisniji i najprihvatljiviji način. U prethodne tri godine Eko život d.o.o. je putem ovlaštenih servisera na području Federacije Bosne i Hercegovine zbrinuo i reciklirao preko 40.000,00 tona ambalaže i ambalažnog otpada.

"'Eko život' u 2016 godini imao je prijavljenih 45 hiljada tona ambalažnog otpada, odnosno ambalaže koja je plasirana na tržište Federacije i 35 posto je nacionalni cilj  bio da se iskoristi, reciklira i ponovo upotrebi od tog recikliranog otpada. Mogu reći da sam bila dio tima „Eko života“, odnosno direktorica do novembra 2016.godine i svakako da smo svojim trudom i zalaganjem jako dobro zaokružili i premašili ciljeve koje nam je Ministarstvo postavilo," kazala je Lidija Tomić, članica koorinacionog tijela "Eko život"  Tuzla.

Iako na izgled malo, preduzeće „Eko život“ ima mrežu od 260 preduzeća koja su uključena u sistem upravljanja ambalažom i ambalažni otpadom te svoje obaveze upravljanja ambalažnim otpadom prenijela na ovlaštenog operatera.

"Mi smo u sistemu do koji je veoma bitan. Eko život potpisuje ugovore sa svim obveznicima, a mi smo ti koji zbrinjavamo taj ambalažni otpad od obveznika do krajnjeg potrošača, odnosno tvornica koje prerađuju ambalažni otpad. Kada je u pitanju ambalažni otpad, mi prikupljamo sve vrste ambalažnog otpada, a radi se o ambalažnom kartonu, ambalažnoj foliji, kartonu, staklu, višeslojnoj ambalaži i drvo," kazao je Sead Smajlović, direktor preduzeća "Eko sirovina" Tuzla.

Jedan od osnivača preduzeća "Eko život" je i Mesna industrija "Menprom" iz Tuzle, a Merima Dževdetbegović, tehnička direktorica "Menproma" nije krila zadovoljstvo ostvarenim rezultatima preduzeća čiji su suosnivač.

"Vjerujete da su očekivanja bil jako velika, a rezultati fantastični. Ekipa "Eko života" ima veliki broj dobro realizovanih projekata na koje smo mi kao osnivači jako ponosni. Iza njih je velika količina otkupljnog otpada, čak i izvan cilja kojeg smo zadali na početku," istakla je Merima Dževdetbegović, tehnička direktorica Mesne industrije "Menprom" Tuzla.

Proslavi treće godine uspješnog rada preduzeća "Eko život" iz Tuzle prisustvovala je i federalna ministrica zaštite okoliša i turizma Edita Đapo koja je za ovo preduzeće u čijem je fokusu primarna selekcija otpada i zaštita životne okoline imala samo riječi hvale.

"Eko život“ pvezuje privredu, male reciklere i vlast, odnosno oni su da tako kažem i desna ruka kako privrede, a tako sa druge srane federalne vlade. I "Eko život" kroz određene kampanje pomaže da građani podignu svijest, odnosno da budu svijesni šta da rade sa tim otpadom,“ kazala je Edita Đapo,  minisrica okolša i turizma Federacije BiH.

Iz preduzeća "Eko život" istakli su da će nastaviti sa dosadašnjom praksom prikupljanja i reciliranja otpada s ciljem zaštite živtne sredine i podizanja kvaliteta života u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Izvor: RTV Slon

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti