"Energopetrol" za mjesec dana očekuje dobijanje dozvole: Uskoro obnova 15 pumpi Energopetrola

17.08.2009. 12:37 / Izvor: Nezavisne novine

Dodao je da bi time bile ispunjene obaveze ulaganja koje je mađarsko-hrvatski konzorcij MOL/INA trebalo da izvrši u prošloj godini.

"U planu imamo rekonstrukciju 15-16 pumpi. Za mjesec dana očekujemo sve potrebne dozvole i do kraja godine bi rekonstrukcija bila završena. Tu bi bilo uloženo i više od 20 miliona KM kolike su bile obaveze ulaganja u prvoj godini", kazao je Božić.

Konzorcij MOL/INA, koji je nakon dokapitalizacije "Energopetrola" postao većinski vlasnik ove naftne kompanije, u roku od tri godine treba da uloži 150 miliona KM. Rok za ulaganje 20 miliona KM u prvoj godini istekao je u martu prošle godine.

Božić je napomenuo da je novac za investiranje obezbijeđen, te da zbog poteškoća sa, između ostalog, dobijanjem potrebnih saglasnosti nije bilo moguće izvršiti rekonstrukciju pumpi. "Do sada smo uložili oko deset miliona KM", rekao je Božić.

Vlada FBiH zadužila je Ministarstvo industrije, energije i rudarstva i Agenciju za privatizaciju FBiH (APF) da s kupcem "Energopetrola" izaberu nezavisnu međunarodnu revizorsku kuću koja će utvrditi obim izvršenja obaveza ulaganja. Kako su ranije rekli u APF, revizorska kuća trebalo je da bude izabrana do kraja jula, a u protivnom bi Vlada FBiH počela postupak raskida ugovora s MOL/INA.

"Čekam da predlože revizorsku kuću. Koliko znam, ona još nije izabrana", naglasio je Božić. U APF i resornom ministarstvu, zbog godišnjih odmora, nismo dobili informaciju o izboru revizorske kuće.

Predsjednik Sindikata "Energopetrola" Asim Šehić rekao je da su radnici zadovoljni sadašnjim stanjem s obzirom na to da su plate redovne, te se poštuje kolektivni ugovor. Napomenuo je da je firmu od 1.059 radnika napustilo oko 240 i da su svi dobili otpremnine.

"Konzorcij nije uložio na vrijeme koliko je trebalo. Lokalne vlasti su kočile kod odobrenja. Vlada FBiH nije ispunila svoj dio obaveza kada je u pitanju prelazak 100 radnika u `Terminale FBiH`. Međutim, počinje totalna rekonstrukcija 15 pumpi i djelomična rekonstrukcija četiri pumpe", dodao je Šehić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti