"Fly Lab" jedinstvena laboratorija otvara se za studente na Burch univerzitetu

27.02.2020. 17:29 / Izvor: Akta.ba

Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini potpisivanjem ovog sporazuma otvara vrata svim svojim članovima, te im pruža priliku za poboljšanjem svojih znanja kroz praksu.

Sporazumom o saradnji koji je potpisan danas između Udruženja studenata biologije BiH i Internacionalnog Burch univerziteta definisano je da će laboratorija "Fly Lab" biti dostupna svim studentima u bh. za praksu i naučno-istraživački rad

Kenan Kraković, student 3 godine na Odsjeku za genetiku i bioinženjering na Burch univerzitetu osmislio je i incirao realizaciju projekata “Fly Lab” koji nosi poseban značaj za bh. studente genetike, biologije i srodnih nauka, jer će im omogućiti visoko-kvalitetno istraživanje, a koje ne zahtjeva visoka ulaganja kao što je inače slučaj u genetici.

“Obzirom da se istraživanje vinske mušice obavlja već 100 godina ovo istraživačko polje nosi ogromnu naučnu zajednicu kojoj ćemo sad pridružiti i studente iz BiH”, rekao je Kenan Kraković

Istraživanja na vinskoj mušići ili Drosophila melanogaster donijela je do sada 6 Nobelovih nagrada, uključujući otkrića vezana za embriogenezu, čulo mirisa, razvijanje centralnog nervnog sistema. 70% gena koji su nosioci bolesti, prisutni su i kod ljudi i kod vinske mušice, što za čovjeka nosi benefit za potencijalnu prevenciju i liječenje bolesti, jer se eksperimenti provode na vinskoj mušici, a ne na ljudima.

"Sretan sam što je inicijativa za ovaj projekat potekla od našeg vrijednog studenta Kenana Krakovića. Za studente ovo će biti mjesto gdje će moći napraviti svoje prve naučne korake, ja ih pozivam da iskoriste ovaj jedinstveni prostor u BiH koji će se nalaziti na Internacionalnom Burch univerzitetu i upuste se u naučnu avanturu", rekao je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta, te dodao da će Burch univerzitet nastaviti da podržava ideje studenata, jer na ovaj način doprinosimo i razvoju nauke u BiH.

Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini potpisivanjem ovog sporazuma otvara vrata svim svojim članovima, te im pruža priliku za poboljšanjem svojih znanja kroz praksu što je za njih ključno.

"Veoma smo zahvalni i osjećamo veliku dozu privilegije što možemo reći da smo partneri u ovom projektu koji je inicirao student Burcha, ali član našeg Udruženja, te da imamo ovaku unikatnu saradnju. Svjesni smo potencijala naših studenata i njihove želje da unaprijeđuju svoje znanje i nauku u BiH", rekla je Monika Šafhauzer, predsjednica Udruženja studenata biologije u BiH, te dodala da je saradnja zasnovana na “Fly Lab” projektu, međutim ona se tu neće završiti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti