"Gas Promet Pale" postao prvi certificirani operater transportnog sistema u BiH

16.03.2021. 09:25 / Izvor: SRNA
'Gas Promet Pale' postao prvi certificirani operater transportnog sistema u BiH

O svom stavu Regulatorna komisija je zatražila mišljenje i Energetske zajednice iz Beča.

Dobijanjem dozvole, "Gas promet" Pale postao je prvi i jedini certifikovani i licencirani operater transportnog sistema u BiH i širem okruženju, saopšteno je iz ovog preduzeća.

To potvrđuje postojanost nediskriminacije i dostupnosti u korištenju transportnih kapaciteta u vlasništvu preduzeća, te samim tim i veće konkurencije i mogućnosti izbora korisnicima, dodaje se u saopštenju.

Krajem 2019. godine "Gas promet" Pale podnio je zahtjev Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske /RERS/ za certifikaciju i dobio pozitivno mišljenje o ispunjavanju uslova. 

O svom stavu Regulatorna komisija je zatražila mišljenje i Energetske zajednice iz Beča.

Sekretarijat Energetske zajednice je nakon četvoromjesečne provjere dostavio pozitivno mišljenje o prijedlogu rješenja Regulatorne komisije o sertifikaciji "Gas prometa", dodaje se u saopštenju. 

Na osnovu takvog mišljenja Regulatorna komisija je 4. marta na redovnoj sjednici donijela rješenje o izdavanju dozvole za obavljanje djelatnosti transporta i upravljanje transportnim sistemom društvu "Gas promet" sa Pala sa rokom važenja 15 godina.

U saopštenju se dodaje da je Zakonom o gasu Republike Srpske propisano da sve firme koje se bave energetskom djelatnošću moraju imati adekvatnu dozvolu koju izdaje Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske iz Trebinja.

Takođe, propisano je da prije izdavanja dozvole privredni subjekat mora biti certifikovan za određenu djelatnost. Na takvu certifikaciju trebala je dati pozitivno mišljenje i Energetska zajednica iz Beča.

Razlog je činjenica što cjevovodni transport prirodnog gasa predstavlja takozvani "prirodni monopol", zbog čega zakonodavstvo EU predviđa vrlo striktnu proceduru i jasne kriterijume razdvajanja energetskih djelatnosti i nezavisnosti operatera transportnog sistema.

Glavne odredbe zakonodavstva EU i Energetske zajednice, koje treba da omoguće ravnopravan pristup svih korisnika transportnom sistemu i unaprijede tržišnu konkurenciju su prenijete u Zakon o gasu Republike Srpske. 

Operatori transportnog sistema u EU i Energetskoj zajednici koji ispunjavaju odredbe trećeg paketa imaju certifikat i dozvolu za obavljanje djelatnosti transporta i upravljanja transportnom sistemom, navedeno je u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti