"Gradnja HE "Ulog" na Neretvi: Uskoro kreiranje konačnog rješenja

30.01.2010. 10:05 / Izvor: Fokus
'Gradnja HE 'Ulog' na Neretvi: Uskoro kreiranje konačnog rješenja

Nacrtom regulacionog plana za šire područje MZ Ulog, gdje kompanija EFT planira izgradnju hidroelektrane na rijeci Neretvi, obuhvaćeno je cjelokupno područje od međuentitetske granice, pa uzvodno rijekom Neretvom, sve do mosta u mjestu Ulog.

Ovo je potvrdila načelnica opštine Kalinovik, Mileva Komlenović, nakon stručne rasprave o Nacrtu, koji je radilo preduzeće "Projekt" iz Banja Luke. Ona je dodala da uskoro očekuje kreiranje konačnog rješenja, koje predstavlja početak najvećeg razvojnog projekta na tom području.

"Gradnja HE "Ulog" na Neretvi biće najznačajniji projekat u ovom dijelu RS-a, u posljednjih nekoliko decenija, a ova izrazito nerazvijena i budžetom siromašna lokalna zajednica, te ovdašnje stanovništvo, očekuju da bi njegova realizacija mogla donijeti snažan iskorak u razvoju ovog mahom brdsko-planinskog kraja", rekla je Komlenovićeva ističući da posebno očekuju efekte u segmentu zapošljavanja.

Po prvobitnoj studiji izvodljivosti, koju je predočila energetska kompanija EFT, HE "Ulog" je koncipirana kao klasično derivaciono postrojenje, koje će sačinjavati dva agregata instalisane snage od 35 megavata, a koji će godišnje moći da proizvode blizu 80 gigavat-časova električne energije.

Ukupna vrijednost planirane investicije je oko 100 miliona eura, a pored izgradnje samog objekta, projektom je predviđena i izgradnja saobraćajnice i 110 kilovoltnog dalekovoda od HE "Ulog" do TS Kalinovik.

Cijeli projekat, predviđeno je, sprovešće se u skladu s direktivama EU o zaštiti životne sredine, a po planiranoj dinamici, probno puštanje postrojenja u rad očekuje se tokom 2013. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti