"Gredelj-Revom" iz Dobošnice pred stečajem

25.08.2014. 08:42 / Izvor: Federalna.ba
'Gredelj-Revom' iz Dobošnice pred stečajem

Preduzeću "Gredelj-Revom" iz Dobošnice kod Lukavca prijeti stečajni postupak. Ukoliko Željeznice Federacije uspješno završe pregovore s većinskim vlasnikom - zagrebačkom kompanijom "Gredelj".

Preduzeću "Gredelj-Revom" iz Dobošnice kod Lukavca prijeti stečajni postupak. Ukoliko Željeznice Federacije uspješno završe pregovore s većinskim vlasnikom - zagrebačkom kompanijom "Gredelj" o načinu preuzimanja kapitala u ovom pogonu, višegodišnja agonija 70 radnika ipak bi mogla prestati.

Za svoja prava su štajkovali glađu, s transparentima pješačili desetine kilometara, spavali ispred zgade Skupštine TK-a i protestovali ispred pravosudnih institucija TK-a. Konačno, njihovoj agoniji se nazire kraj. Većinski vlasnik - zagrebački "Gredelj", koji je u stečaju, ima interesa da vlasnička prava prepusti Željeznicama Federacije.

I federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić potvrđuje da su Željeznice Federacije započele pregovore s firmom Gredelj iz Zagreba o preuzimanju pogona u Dobošnici.

Ipak, teško je povjerovati da će se Zagrepčani tek tako odreći svog vlasničkog udjela. Mnogo je toga još nerazjašnjeno, kao ugovori iz perioda kada je pogonom u Dobošnici, uz saglasnost Zagreba, suvereno upravljao Nasir Silajdžić, vlasnik fiktivne firme TŽV Sarajevo, koji je dobijao sve poslove od Željeznica Federacije i to bogato naplaćivao od "Gredelj-Revoma" u Dobošnici. Federalna uprava policije okončala je istragu i sada je sve u rukama Tužilaštva TK-a.

Staž im nije uvezan četiri godine, a platu nisu dobili 30 mjeseci. Za plate i penziono osiguranje firma im duguje oko tri miliona maraka. Ukoliko Željeznice Federacije ne postignu dogovor s većinskim vlasnikom, pogon u Dobošnici definitivno odlazi u stečaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti