"Hercegbosanske šume" ostvarile pravo na stjecanje FSC certifikata

23.08.2012. 07:41 / Izvor: Fena
'Hercegbosanske šume' ostvarile pravo na stjecanje FSC certifikata

Šumsko gospodarsko društvo (ŠGD) Hercegbosanske šume ostvarilo je pravo na stjecanje FSC certifikata kao nužnost opstanka na tržištu i poboljšavanja poslovanja, potvrđeno je od strane Koordinacijskog tima za certifikaciju.

Nakon višemjesečnih, opsežnih i uspješnih priprema svih organizacijskih jedinica, u razdoblju od 9. do 13. srpnja ove godine obavljene su sve aktivnosti glavne procjene za stjecanje FSC certifikata.

"Certifikat se stječe na razdoblje od pet godina i u tom razdoblju SGS, kompanija koja izdaje certifikat, će više puta izvršiti redovne i izvanredne revizije gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, kako bi utvrdili gospodari li spomenuto gospodarsko društvo u skladu sa deset principa FSC-a", priopćeno je iz navedenog tima za certifikaciju.

Kako bi se spriječile korektivne primjedbe, iz koordinacijskog tima naglasak daju posebno na one koje bi mogle biti prijetnja gubitku certifikata i u vezi s tim potrebno je nastaviti sa svim poslovnim aktivnostima na način usklađen sa FSC standardima.

"Vjerujemo da će svaki zaposlenik prepoznati i svoju ulogu u uspješnom ostvarenju ciljeva Društva, pa tako i zadržavanja prava na certifikat, i da će dati svoj doprinos za zadržavanje prava na certifikat", istakli su iz tima za certificiranje.

Također, iz tima ističu da se sve nejasnoće oko usklađenosti svih aktivnosti sa FSC standardima mogu riješiti s koordinatorom koji je imenovan u svakoj organizacijskoj jedinici.

Prije dobivanja prava na stjecanje FSC certifikata , ŠGD Hercegbosanske šume su proveli niz aktivnosti unutar spomenutog gospodarskog društva gdje je usklađena potrebna legislativa, izrađeni elaborati održavanja zaštite šuma sa visokom vrijednošću te usklađeni sa principima zaštite okoliša i očuvanja i zaštite prava radnika i interesnih grupa.

Isto tako, održane su prezentacije upoznavanja zaposlenika s postupkom certificiranja, te FSC kriterijima i principima. Po kazivanju iz ovog gospodarskog društva, održani su sastanci i prezentacije s izvođačima radova u šumarstvu, te interesnim grupama, na što je, kako se navodi, stavljena velika pozornost jer su svi bili uključeni u postupak certifikacije, a i poslovanja poduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti