"IDT Phone" omogućio građanima RS jeftiniji razgovor sa inostranstvom

05.09.2007. 08:25 / Izvor: Nezavisne novine
'IDT Phone' omogućio građanima RS jeftiniji razgovor sa inostranstvom

Banjalučka poslovnica američke kompanije "IDT Phone" omogućila je građanima RS jeftinije telefonske razgovore s inostranstvom i do 50 odsto preko svog proizvoda "Zovi zovi", saopšteno je na jučerašnjoj prezentaciji te kompanije.

Telefonske kartice "Zovi zovi" u vrijednosti od 10, 25 i 50 KM, na čijoj poleđini se nalaze upute o korištenju, već se mogu naći na maloprodajnim mjestima, a u narednim mjesecima će, prema najavama iz te kompanije, biti u prodaji na svim kioscima u RS.

Dragan Trišić, direktor firme "IDT Phone", kazao je da je servis, za koji su dobili dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije BiH, prvenstveno namijenjen korisnicima fiksne telefonije na osnovu koje su i bazirane cijene razgovora, s tim da se mogu koristiti i u mobilnoj mreži, ali po višim tarifama. Servis "Zovi zovi" za sada, kako napominje, mogu koristiti pretplatnici "Telekoma Srpske", očekujući da će im u narednom periodu i "BH Telecom" i "HT Mostar" omogućiti pristup svojim korisnicima.

"Naš cilj je potpuna liberalizacija telekomunikacionog tržišta u BiH, a u korist potrošača koji bi imali mogućnost jeftinijih razgovora", istakao je Trišić.

Tarife usluge "Zovi zovi", kako navodi, podijeljene su na tri zone i to bivšu Jugoslaviju, Evropu i ostatak svijeta.

"Cijene razgovora sa zemljama bivše Jugoslavije su približne postojećim u fiksnoj mreži, dok su za evrozonu i svijet jeftiniji u prosjeku za 30 do 40 odsto, a za neke države čak i 50 odsto", kazao je Trišić.

Predstavnici IDT-a predvođeni Ari Livneom, predsjednikom kompanije, razgovarali su i sa premijerom RS Miloradom Dodikom, koji je ocijenio da će korist od ulaska te kompanije imati čitava RS, jer će to predstavljati signal i drugim investitorima da ulažu u ovo područje.

Nik Ford, direktor IDT-a za Evropu, kazao je da će pored usluge "Zovi zovi", u narednom periodu, plasirati nove proizvode na ovom tržištu.

Kompanija IDT je treći po veličini svjetski provajder za međunarodni telefonski saobraćaj, čije akcije kotiraju na Njujorškoj berzi. S poslovanjem u Evropi počela je 1998. godine, a na Balkanu je, pored BiH, prisutna još u Grčkoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti