"Innovation Lab 2012" bira tri najuspješnije ideje

27.06.2012. 07:51 / Izvor: eKapija.ba
'Innovation Lab 2012' bira tri najuspješnije ideje

U organizaciji Internews-a u Bosni i Hercegovini i Fondacije jedan svijet - platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE), od 28. do 30. juna održat će se Innovation lab.

Program Innovation lab. ima za cilj podizanje svijesti o potencijalu tehnoloških alatki u jačanju medija i njihove mogućnosti da pruže pouzdane informacije građanima, koji, bolje informisani, mogu pozvati vlasti na odgovornost za svoje postupke ili reagovati na razna dešavanja u Bosni i Hercegovini (BiH).

Innovation lab. će na jednom mjestu okupiti blizu 100 novinara, programera, dizajnera, blogera, fotografa, aktivista, umjetnika, studenata i zainteresiranih pojedinca kako bi zajedno radili na inovativnim tehnološkim rješenjima za određene društvene probleme i potrebe.

"Innovation lab promovira korištenje novih medija kao platforme za učešće u javnim prostorima kada se radi o relevantnim pitanjima za građane i medije, na taj način doprinoseći izgradnji nezavisnog medijskog prostora", kaže Valentina Pellizzer, direktorica OneWorldSEE.

Digitalne alatke i novi mediji transformišu načine na koje mediji i organizacije civilnog društva komuniciraju i rade, igrajući važnu ulogu u slobodnom toku informacija.

"Na jednom mjestu okupićemo ideje, ljude i digitalne alatke, kako bi izgradili internet rješenja za probleme u društvu, i sve to se dešava unutar 48 sati. Promjene u društvu za mene znače promjene ka boljem, promjene koje unapređuju život građana i građanki", kaže Sue Folger, direktorica ureda Internews-a u BiH.

Tokom Innovation lab-a, koji će biti održan u hotelu "Grand" praktično će se raditi na deset izabranih ideja kojima se žele postići pozitivne promjene u društvu.

Na kraju programa će žiri izabrati tri najuspješnije ideje koje će osvojiti novčane i druge nagrade.

Svoje znanje sa učesnicima će podijeliti i predstavnici poznatih međunarodnih organizacija Tactical Technology Collective i TechSoup Global.

Prezentacija i proglašenje tri najuspješnije ideje održat će se u subotu u art kinu Kriterion, saopćeno je iz OneWorldSEE u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti