Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

"Južni tok" riješiti unilateralno sa Rusijom

27.03.2014. 08:24 / Izvor: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da će Srpska, ukoliko Savjet ministara BiH ne donese odluku kojom se podržava izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" u Republici Srpskoj, to pitanje s Rusijom riješiti unilateralno.

"Rusija nastoji da sa međunarodno priznatim institucijama napravi određene ugovore o tom gasovodu, a u našem slučaju je to Savjet ministara BiH. Savjet ministara nije donio odluku podrške. Republika Srpska smatra da ono što nam pripada treba da dobije podršku. Ako i dalje budu s tim oklijevali vjerujem da ćemo sa Rusima ići na unilateralno rješavanje tog pitanja", rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a na stranačkoj tribini.

On je istakao da, iako je Federacija BiH /FBiH/ odbila učešće u projektu gasovoda "Južni tok", Republika Srpska od toga ne odustaje.

"Razgovarao sam o tome sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom o tome kad sam bio u Moskvi i budite sigurni da ćemo naći rješenje da to bude realizovano u Republici Srprskoj", naglasio je Dodik.

Navodeći da se traži formalno prihvatljivo rješenje, Dodik je rekao da je juče u Sankt Peterburgu održan sastanak predstavnika Srpske sa rukovodstvom "Gasproma" i da će se "stvari kretati u pravcu da budu olakšane procedure".

Prema njegovim riječima, i sadašnji gasovod koji dolazi do Sarajeva biće snažno ojačan sa određenim stanicama i nekim drugim stvarima koje će da obezbijede potpunu energetsku sigurnost i ovog dijela Srpske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti