"Klas": Od 1. septembra 2007. godine hljeb 0,85 KM!

27.08.2007. 08:53 / Izvor: Fena
'Klas': Od 1. septembra 2007. godine hljeb 0,85 KM!

Maloprodajna cijena polubijelog i narodnog hljeba, težine 400 grama, u Kantonu Sarajevo, koji proizvodi sarajevski "Klas", od 1. septembra 2007. godine iznosit će 0,85 KM, uključujući PDV.

"Klas" će istovremeno korigovati cijene pekarskih proizvoda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove kompanije.

Uprava "Klasa" vodila je računa da korekcija bude minimalna u odnosu na postojeće cijene, koje nisu mijenjane pune dvije godine, unatoč stalnom poskupljenju sirovina, energenata, kapitala, i uvođenju PDV-a 1. januara 2006.

Odluka o poskupljenju direktno je uslovljena stanjem na svjetskom tržištu pšenice i mogućnostima redovnog snabdijevanja, nakon ozbiljnih poremećaja izazvanih ovogodišnjom sušom, kao i enormnog skoka cijena pšenice na rekordni nivo od oko 250 EUR/tona.

Pri donošenju odluke o usklađivanju cijene hljeba zbog drastično izmijenjenih okolnosti na tržištu, imali smo u vidu kupovnu moć stanovništva u našoj zemlji, kao i procjenu ukupnog stanja u mlinsko-pekarskoj industriji u BIH, navodi se u saopćenju.

"Klas" će uložiti maksimalne napore da obezbijedi kontinuirano snabdijevanje tržišta svojim proizvodima u narednom periodu, te da u dogledno vrijeme zadrži postojeći nivo cijena. To će direktno zavisiti od kretanja cijena sirovina, energenata i kapitala, koji imaju karakter berzanskih roba, stoji u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti