"Milkos" spreman da uloži 15 mil KM za pokretanje proizvodnje mlijeka u "Spreči" iz Kalesije

06.02.2008. 09:19 / Izvor: Nezavisne novine
'Milkos' spreman da uloži 15 mil KM za pokretanje proizvodnje mlijeka u 'Spreči' iz Kalesije

Mljekara "Milkos" iz Sarajeva, potencijalni strateški partner za kupovinu farme "Spreča" iz Kalesije, spremna je uložiti 12 do 15 miliona KM u pokretanje proizvodnje mlijeka u ovoj farmi koja je u stečaju.

Takođe, ova mljekara je spremna zadržati radnike i uplatiti 600.000 KM za zaostale doprinose i poreze. Ovo je juče saopšteno iz Sindikata poljoprivrede PPDIVUT, nakon sastanka predstavnika Uprave "Milkosa", Sindikata radnika "Spreče" i PPDIVUT-a održanog u Sarajevu.

"Potencijalni partner bi pokrenuo proizvodnju mlijeka, iskoristio bi 2.000 hektara zemlje, kupio 2.000 grla muznih krava, izgradio nove savremene objekte farme i uložio dodatnih pet miliona KM za nabavku krava za individualne proizvođače koji bi koristili preostalih 2.500 hektara obradive zemlje koja je postala zapuštena", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će radnici "Spreče" sa članovima svojih porodica protestovati ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona ukoliko aktuelna vlast ovog kantona ne prihvati ovo rješenje ili ne ponudi isto ili bolje.

"Pred sjedištem Vlade kantona radnici će ostati do ispunjenja njihovih zahtjeva i konačnog rješenja agonije u kojoj se nalaze duži niz godina", stoji u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti