"Mostogradnja" na tenderu - vrednost firme 10 mil EUR

07.11.2007. 14:21 / Izvor: Tanjug
'Mostogradnja' na tenderu - vrednost firme 10 mil EUR

Javni poziv za tendersku prodaju beogradske građevinske firme "Mostogradnja" biće raspisan sutra (8. novembar 2007. godine), rečeno je u Agenciji za privatizaciju.

"Mostogradnja" je jedna od najuglednijih građevinskih firmi u Srbiji. Od osnivanja 1945. godine, izgradila je 12 mostova preko Dunava, 16 mostova preko Save, uključujući i one u bivšoj Jugoslaviji i više od 2.000 drugih mostova, ukupne dužine 250 km.

Među značajnim mostovima su most koji povezuje kopno i ostrvo Krk u Hrvatskoj, drumski most preko Dunava u Novom Sadu, železnički i drumski most preko Save u Beogradu, most preko Save u Zagrebu, most preko Njeguške reke, most preko reke Ibar u blizini Rožaja....

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u "Mostogradnji", Zoran Mitić, izjavio je da je za ovu uglednu građevinsku firmu od ranije bila zainteresovana austrijska "Alpina", firma "Strabag", a moguće je učešće i francuske firme "Vinci Construction" koja je u Srbiji već osnovala građevinsku firmu "Intermost".

"Mostogradnja" je sada angažovana na izgradnji obilaznice oko Beograda i mosta kod Beške preko Dunava.

Mitić je dodao da od imovine, "Mostogradnja" poseduje veliki pogon u Batajnici, poslovnu zgradu u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu i veliku nekretninu kod beogradske "Kvantaške pijace", dok se ukupna procenjena vrednost firme kreće oko 10 mil EUR.

U sastavu "Mostogradnje" su profitni centri "Beograd", "Batajnica", "Novi Sad", "Mehanizacija" i "Ugostiteljstvo", kao i zavisna preduzeća u Podgorici i Banjaluci.

"Mostogradnja" je početkom osamdesetih godina svrstana u sam vrh svetskih lidera u izgradnji mostova i rangirana među 250 najvećih preduzeća u svetu, prema vrednosti ugovora sklopljenih sa stranim partnerima. Radila je u više zemalja Evrope, Azije i Afrike, a najvećim delom u Iraku.

Poznata je i po izgradnji hidrograđevinskih objekata i rezervoara za skladištenje nafte. Izgradila je do sada više od 200 km vodovodne i kanalizacione mreže u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti