"Najmenadžer & najkompanija 2011.": Najviše priznanja otišlo u ruke menadžera iz proizvodnih djelatnosti

09.12.2011. 12:01 / Izvor: eKapija.ba
'Najmenadžer & najkompanija 2011.': Najviše priznanja otišlo u ruke menadžera iz proizvodnih djelatnosti

U Banskom dvoru u Banjoj Luci, u organizaciji Nezavisne agencije iz Zenice, časopisa Euromanager i Evropskog udruženja menadžera, održana je dvadesetpeta po redu ceremonija uručenja najviše bh. menadžerske nagrade – Najmenadžer & najkompanija 2011. godine.

Predsjednik Žirija je Tomislav Antunović, vlasnik kompanije "Antunović", koji ističe da je osnovna karakteristika ovogodišnje dodjele "Oskara za najmenadžere" činjenica da je najveći broj priznanja otišlo u ruke menadžera iz proizvodnih oblasti. Tako je, od ukupno 26 dodijeljenih priznanja, čak 20 otišlo za menadžere i kompanije koje su u proizvodnim djelatnostima, a po dvije iz trgovine, turizma i usluga.

Šampioni biznisa

Priznanje "Šampion biznisa 2011. godine" sa prostora Bosne i Hercegovine dobili su: Mladen Andrić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o. iz Breze, Najmenadžer i Najkompanija Bosne i Hercegovine za 2011. godinu. Pored njega šampioni biznisa su: Amira Sipović, generalna direktorica kompanije Standard d.d. Sarajevo, Džemal Memagić, vlasnik i direktor kompanije Alma Ras iz Olova, Marinko Umicević, direktor Tvornice obuće Bema iz Banja Luke, Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolinesa iz Sarajeva i Dragan Baškarad, generalni direktor Konzuma za Bosnu i Hercegovinu.

Veliki Biznis

Dobitnike priznanja u velikom biznisu predvode tri dobitnika kristalnih pozlacenih statua: Hazema Halidović, direktorica kompanije Suman d.o.o. iz Gracanice, Džemo Mustafić, direktor kompanije Elcom d.o.o. Tuzla i Đevad Muslimović, predsjednik Uprave ŠPD Unsko-Sanske šume – Bosanska Krupa.

Pored njih, u kategoriji velikog biznisa, priznanja "Najmenadžer & Najkompanija" zasluženo su dobili i Miroslav Turnšek, direktor kompanije Mira a.d. iz Prijedora, Valentin Ilievski, generalni direktor Messera za Bosnu i Hercegovinu, Mirsad Jašarspahić, generalni direktor ZD Rudnik-a mrkog uglja Kakanj i Luka Miloš, direktor kompanije Dalekovod TKS Doboj.

Srednji i mali biznis

Druga karakteristika ovogodišnjeg izbora najuspješnijihmenadžera i kompanija Bosne i Hercegovine je jačanje i rast broja kompanija iz malog i srednjeg biznisa, koje i u razvijenim svjetskim ekonomijama `igraju` važno mjesto. Tako je 13 kompanija, iz različitih privrednih grana malog i srednjeg biznisa dobilo najviše menadžerske nagrade i priznanja: šest iz malog i sedam iz srednjeg biznisa.

Najbolji u srednjem biznisu su Suzana Topić, direktorica kompanije Sano iz Laktaša, Džemal Aslani, predsjednik Uprave kompanije Aspek d.o.o. Sarajevo i Ilija Stjepanović, direktor Termoelektra iz Brčko Disktrikta, a u malom biznisu je Nuraga Omerašević, vlasnik i direktor kompanije Euroimpex AN iz Zavidovića.

Evo i ostalih dobitnika u kategorijama malog i srednjeg biznisa:

Mirza Sabljica, direktor kompanije Tehnoxgroup BH d.o.o. Sarajevo, Sinan Merzić, direktor kompanije Hepok d.d. iz Mostara, Branko Koroman, direktor Olimpijskog Centra Jahorina a.d. Pale, Dino Čavkić, direktor kompanije C.J. d.o.o. iz Bihaća, te Munir Spahić, direktor sarajevskog predstavništva češke kompanije Pro.Med.CS, Vinko Marić, vlasnik i direktor kompanije Maric-Žepče d.o.o. iz Žepča, Snežana Mrca-Badža, direktorica kompanije Urbis Centar Banja Luka, Omer Spahić, vlasnik i direktor Kamenoloma Drijenca d.o.o. iz Gračanice i Mersed Mehić, kompanija Rattan Sedia d.o.o. iz Brčkog.

Priznanja Sunjogu, Osimu i Kozariću

Kao i ranijih godina, posebna priznanja za ljude koji nisu direktno u biznisu, ali značajno doprinose njegovom razvoju – uručene se i NJ.E. Tomašu Sunjogu, ambasadoru Češke Republike u BiH, (Najambasador 2011.), Ivici Osimu, predsjedniku Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH, Guverneru Centralne Banke BiH – dr. Kemalu Kozariću, te prof.dr. Rasimu Dačiću, rektoru Univerziteta u Travniku, kao i prof.dr. Nikici Gabriću, osnivaču i ravnatelju Klinike Svjetlost, priznanje je uručeno i Mr. Hazimu Begagiću, direktoru Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Najosiguranje I Najbanke

Za oblast osiguranje priznanje je dobilo Euroherc Osiguranje i direktor Dinko Musulin, a za Najbanku je proglašena NLB Tuzlanska Banka i njen direktor Almir Šahinpašić – najmenadžerom u bankarstvu za 2011. godinu.

Najmenadžerom desetljeća u bankarskom sektoru proglašen je Milan Radović, generalni direktor Nove Banke a.d. iz Banja Luke.

Specijalna priznanja – za investicije

Priznanje za podsticaj razvoju bh. privrede uručeno je Austrijanki – Angeli Auer, koja je najzaslužnija što se kompletna godišnja proizvodnja kompanije Mreža Network iz Dervente proda na zapadnoevropskom tržištu. Podvig godine – privredna investicija godine je priznanje koje je uručeno kompaniji International d.o.o., odnosno Lageru iz Posušja, koji je privatizirao ovu fabriku i pokrenuo proizvodnju prikolica u vlastitoj režiji.

Specijalna Priznanja – "Najnačelnik"

Nagrade je primilo još šest najnačelnika – Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice, Fuad Šišić načelnik Općine Tešanj, Milovan Topolović, načelnik Opštine Laktaši, Nevenko Barbarić, načelnik Općine LjubuškI, Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa i Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica.

TAGOVI:

Nezavisna agencija

Euromanager

Evropsko udruženje menadžera

Najmenadžer i najkompanija 2011. godine

Tomislav Antunović

Antunović

Oskar za najmenadžere

Šampion biznisa

Bosne Mladen Andrić

Perutnina Ptuj BH

Amira Sipović

Standard

Džemal Memagić

Alma Ras

Marinko Umicević

Tvornica obuće Bema

Safudin Čengić

Centrotrans Eurolines

Dragan Baškarad

Konzum

Veliki Biznis

Hazema Halidović

Suman

Džemo Mustafić

Elcom

Đevad Muslimović

ŠPD Unsko Sanske šume

Miroslav Turnšek

Mira

Valentin Ilievski

Messer

Mirsad Jašarspahić

ZD Rudnik mrkog uglja Kakanj

Luka Miloš

Dalekovod TKS

Srednji i mali biznis

Suzana Topić

Sano

Džemal Aslani

Aspek

Ilija Stjepanović

Termoelektra

Nuraga Omerašević

Euroimpex AN

Mirza Sabljica

Tehnoxgroup BH

Sinan Merzić

Hepok

Branko Koroman

Olimpijski Centar Jahorina

Dino Čavkić

direktor C.J. Munir Spahić

Pro.Med.CS

Vinko Marić

Marić Žepče

Snežana Mrca Badža

Urbis Centar

Omer Spahić

Kamenolom Drijenca

Mersed Mehić

Rattan Sedia

Tomaš Sunjog

Ambasada Češke Republike u BiH

Ivica Osim

Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza BiH

Centralna Banka BiH

Kemal Kozarić

Rasim Dačić

Univerzitet u Travniku

Nikicai Gabrić

Klinika Svjetlost

Hazim Begagić

Bosansko narodno pozorište Zenica

Euroherc Osiguranje

Dinko Musulin

NLB Tuzlanska Banka

Almir Šahinpašić

Milan Radović

Nova Banka

Angela Auer

Mreža Network

International

Lager

Najnačelnik

Husejin Smajlović

Fuad Šišić

Milovan Topolović

Nevenko Barbarić

Armin Halitović

Nusret Helić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti