"Ovako" ulazi u proces halal certificiranja - Primjena zahtjeva Halal standarda u proizvodnji

08.07.2009. 15:45 / Izvor: Fena
'Ovako' ulazi u proces halal certificiranja - Primjena zahtjeva Halal standarda u proizvodnji

Nakon uspješne implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2007 u firmi Brovis d.d. Visoko koje se nalazi u sastavu Akova Group, stekli su se uvjeti da Mesna industrija "Ovako", koja je jedna od članica Akova Group, uđe u proces halal certificiranja.

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u utorak 7. jula 2009. godine organizirala obuku za interne auditore halal kvalitete za mesnu industriju "Ovako" Sarajevo, saopćeno je iz Akova Groupe.

Cilj obuke, koja je održana u prostorijama kompanije, bila je da se učesnici upoznaju sa svjetskim halal tržištem, zahtjevima halal kvalitete, da se obuče kandidati za samostalno dokazivanje halal kvalitete proizvoda, procesa i sistema, zatim dokazivanje sljedljivosti proizvoda i samostalno obavljanje internog audita halal kvalitete.

Predavači su bili Midhat Jašić, Faruk Čengić, Amir Sakić, Valdet Peštalić i Damir Alihodžić, a predavanja su obuhvatila šerijatske principe i osnove halala, halal standard, tehnologiju halal klanja, implementaciju i primjena zahtjeva Halal standarda u proizvodnji.

Mesna industrija "Ovako" danas raspolaže sa kapacitetima za dnevnu proizvodnju od 40 tona mesnih prerađevina proizvdenih u najsavremenijim i najopremljenijim pogonima ne samo u BiH već i u regionu. U proizvodnim pogonima "Ovako" implementiran je sistem kontrole HACCP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti