"Pasoš kompetencija" olakšat će pronalaženje posla

10.07.2014. 12:15 / Izvor: Fena
'Pasoš kompetencija' olakšat će pronalaženje posla

Projekt "Podrška obrazovanju odraslih" koji finansira njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Projekt “Podrška obrazovanju odraslih” koji finansira njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, je krajem 2011. godine počeo s prilagođavanjem instrumenta "Pasoš profila."

Pomenuti instrument je 2002. godine razvio Njemački institut za obrazovanje odraslih, a u Njemačkoj se uspješno koristi više od 10 godina.

Nakon što je jezički i kulturološki prilagođen bh. tržištu, instrument pod nazivom "Pasoš kompetencija“, predstavljen je široj bh. javnosti u oktobru 2013. godine.

Već u testnoj fazi „Pasoš kompetencija“ izazvao je veliki interes stručne i opće javnosti i generalno bio prepoznat od tražioca posla kao instrument koji će olakšati put do pronalaženja adekvatnog radnog mjesta.

Osnovna namjena „Pasoša kompetencija“ je da pojedincu ponudi mogućnost da sistemski sagleda svoj život, prisjeti se svih aktivnosti kojima se bavio i uz pomoć obučenog savjetnika identifikuje koje je vještine razvio i koja je znanja usvojio.

Po završetku testne faze u maju ove godine započela je obuka za drugu generaciju savjetnika koji će korisnicima instrumenta stručno i posvećeno pomoći u procesu popunjavanja „Pasoša kompetencija.“

Cijeli proces za cilj ima bolje razumijevanje koncepta kompetencija i važnosti njihove primjene u svakodnevnoj poslovnoj praksi, što bi na kraju trebalo dovesti i do aktivnijeg tržišta rada, saopćili su iz GIZ-a „Podrška obrazovanju odraslih“ u BiH.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti