"Pinokio" postao drugi zenički vrtić s certifikatom energetske efikasnosti

19.10.2018. 12:59 / Izvor: Fena
'Pinokio' postao drugi zenički vrtić s certifikatom energetske efikasnosti

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je da će nastaviti s procesom obnove vrtića.

Najveći zenički vrtić „Pinokio“, koji je sagrađen još 1970. godine, spolja je potpuno obnovljen u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED) i spremno dočekuje novu zimu.

„Pinokio“ je, tako, postao drugi od sedam vrtića JU Predškolski odgoj i obrazovanje Grada Zenica (JU POIOGZ) s certifikatom energetske efikasnosti. Prvi je, u jesen 2015. godine, u sklopu ovog projekta, obnovljen vrtić „Dunja“.

Obnovu zgrade, u vrijednosti od 302.000 KM, finansirali su Vlada Kraljevine Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Grad Zenica, a realizirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

"Izuzetno sam ponosan što smo mogli pomoći utopljavanje, odnosno radove na ovom vrtiću, kojim unapređujemo uslove boravka djece. Međutim, moramo napomenuti kako je ovo, prije svega, projekat energetske efikasnosti, odnosno uštede energije. Zgrade javnih institucija u BiH troše tri gotovo puta više energije nego je prosjek u zemljama Evropske unije i na tome moramo raditi", kazao je ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg, koji je dodao kako se ovaj projekt može posmatrati kao profitabilno ulaganje u korist djece, ali i koji doprinosi unapređenju kvaliteta zraka u BiH.

S postojećim stanjem zagađenosti, istakao je ambasador Hagelberg, svaki šesti stanovnik BiH izložen je riziku smanjenja životnog vijeka.

"Ovo je za nas praznik. Djeca Grada Zenice dobila su još jedan vrtić koji je moderan i spreman za prihvat djece", kazala je direktorica JU POIOGZ Jasmina Gasal, koja je dodala kako su uštede na vrtiću „Dunja“ bile osnov za ulaganje u „Pinokio“, čiji su mališani svoje goste danas nagradili prigodnom muzičkim programom.

Zenički vrtići, kazala je direktorica Gasal, trenutno brinu o 520 mališana, ali se nada da će  skorom obnovom i drugih vrtića biti u prilici da povećaju kapacitete.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović najavio je da će nastaviti s procesom obnove vrtića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti