"Pliva" i JU Domovi zdravlja predstavili projekat "Znanjem do zdravlja"

27.05.2008. 15:16 / Izvor: Fena
'Pliva' i JU Domovi zdravlja predstavili projekat 'Znanjem do zdravlja'

Zajednički projekt farmaceutske kompanije "Pliva" i JU Domovi zdravlja "Znanjem do zdravlja" predstavljen je danas u hotelu "Holiday Inn".

O projektu koji podrazumijeva edukaciju ljekara, pacijenata i edukaciju menadžmenta govorili su direktor "Plive" Selen Balić, direktor Domova zdravlja dr. Slobodan Trninić i dekan Ekonomskog fakulteta Muris Čičić.

Kako je naveo Balić projekt se sastoji iz medicinske i nemedicinske edukacije.

Medicinska edukacija namijenjena je ljekarima i pacijentima, a nemedicinska menadžmentu domova zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Projekt je prije svega pokrenut zbog unapređenja zdravlja pacijenata i preventivnog djelovanja u oblasti zdravlja i razvijanju zdravog stila života.

"Znanjem do zdravlja" obuhvatit će osam zdravstvenih prioriteta i to: kardiovaskularne bolesti, gastroenterologiju, muško/žensko zdravlje, osteoporozu, akutne respiratorne infekcije i hronične opstruktivne bolesti pluća, mentalno zdravlje.

Direktor Domova zdravlja Slobodan Trninić istakao je da je ovaj projekt cilj dugogodišnje saradnje ove zdravstvene ustanove s "Plivom".

Istakao je da je ovo edukativni program kojim ljekari mogu educirati pacijente. Također je naglasio da su u posljednje vrijeme prisutne epidemije nezaraznih bolesti te da je potrebno više raditi na prevenciji zdravlja.

Kada je riječ o nemedicinskoj edukaciji direktori domova zdravlja pohađali su poslovnu akademiju pri Ekonomskom fakultetu pod nazivom "Upravljanje javnim ustanovama u zdravstvu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti