"Pojas i put" - Kina ima velike ambicije da investira u BiH

07.06.2018. 08:01 / Izvor: Fena
'Pojas i put' - Kina ima velike ambicije da investira u BiH

Moderna inačica "Puta svile" ima sličnu namjeru, da kroz Inicijativu "Pojas i put".

Bosna i Hercegovina može puno toga ponuditi Kini koja ima velike želje i ambicije da investira te sarađuje sa BiH u mnogim poljima - rečeno je jučer tokom sastanka na visokom nivou "Pojas i put: Reforme i regionalne perspektive" kojeg su u Sarajevu organizirali Fondacija društva zajedničkih vrijednosti i Centar za promociju i razvoj Inicijative "Pojas i put".

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo podsjetila je da se 2018. godine navršava 40 godina provođenja politike reformi i otvaranja Kine prema svijetu te da je ta zemlja iz siromašne, prerasla u glavni motor svjetskog ekonomskog rasta.

"Reforme i otvaranje nisu samo duboko promijenile Kinu, već su uticale i na svijet. Nova runda naučne i industrijske revolucije nam je osigurala prilike, ali i donijela nezapamćene izazove", istakla je.

Ambasadorica Bo je naglasila da se Kina neće okretati ka protekcionizmu niti 'prebacivati' krize drugima koristeći svoje prednosti, već da će se i dalje zalagati za provođenje reformi te biti posvećena saradnji, zajedničkoj pobjedi i izgradnji svjetske ekonomije.

Ukazala je na značaj sastanka, navodeći da će učesnici razmatrati razvoj i saradnju Kine i Evrope iz ugla zemalja zapadnog Balkana i centralne i istočne Evrope.

Osnivač Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija istakao je da će učesnici sastanka razgovarati o refleksijama reforme u Kini nakon 40 godina te iskustvima velikog historijskog projekta "Pojas i put".

Dodao je da su učesnici i tri bivša predsjednika iz država regiona, Filip Vujanović iz Crne Gore, Ivo Josipović iz Hrvatske i Boris Tadić iz Srbije, koji će govoriti o političkoj i ekonomskoj refleksiji reformi na region i na evropske prostore, dok će gosti iz Kine biti poticaj za raspravu.  

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra vrlo važnim da se centralna i jugoistočna Evropa uključe u projekt "Pojas i put", jer i Kina ima svoje ekonomske i političke interese u čijim okvirima i zemlje regiona mogu realizirati svoje interese.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjetio je da je BiH u grupaciji "16+1" te da su osnovni vanjskopolitički ciljevi BiH članstvo u Evropskoj uniji  i NATO-u, ali i saradnja sa svim ostalim dobronamjernim zemljama.  

Smatra da je inicijativa "Pojas i put" vrlo interesantna i važna za BiH te da se trebaju iskoristi sve mogućnosti u svijetu da se investira u BiH u cilju otvaranja novih radnih mjesta i povećanja životnog standarda.

"Sastanak je doprinos jednoj takvoj politici koju vodi BiH, a to je politika međusobnog uvažavanja, poštivanja i obostrane koristi što je vrlo korisno našoj zemlji", zaključio je Džaferović.

"Pojas i put" je inicijativa koju je prije pet godina pokrenuo predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping i koja se naslanja na ideje antičkog i srednjovjekovnog "Puta svile", koji je stoljećima povezivao države i narode Azije, Afrike i Evrope, doprinoseći kroz razmjenu ljudi, ideja i dobara sveukupnom progresu.

Moderna inačica "Puta svile" ima sličnu namjeru, da kroz Inicijativu "Pojas i put", otvaranje i povezivanje naroda i država, doprinese stvaranju zajednice zajedničke sudbine čovječanstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti