"Popuna" državnog zatvora krajem ove, ili početkom naredne godine

12.06.2017. 17:30 / Izvor: Fena
'Popuna' državnog zatvora krajem ove, ili početkom naredne godine
OTVORI GALERIJU

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša istaknuo je da se radi o značajnom projektu za bh. pravosuđe.

Izgradnja i opremanje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu (širi lokalitet Vojkovića) su u završnoj fazi, a početak njegove  'popune' planiran je za kraj ove, ili početak naredne godine.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji, održanoj u sklopu zatvorskog kompleksa, odnosno prvog Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija na nivou Bosne i Hercegovine, koji čini deset objekata čija je finalizacija u pogledu vanjskog i unutarnjeg uređenja u toku, a od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti- medicinski blok, sportska dvorana, radionica i kuhinja.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša istaknuo je da se radi o značajnom projektu za bh. pravosuđe, podsjećajući da je završetak radova prvobitno bio planiran za 21. jula 2016, te da je prolongiran usljed objektivnih okolnosti, odnosno sudskog spora jednog od potencijalnih podizvođača s izvođačem radova.

"Ministarstvo pravde BiH sačinilo je strategiju stavljanja zatvora u funkciju, jer se radi o veoma  kompleksnoj problematici i ne može se zatvor staviti u funkciju u jednom danu", pojasnio je  Grubeša, navodeći da se radi o visokim standardima izvršenja kaznenih sankcija, te da će kazne u državnom zatvoru izdržavati osuđenici za najteža kaznena djela.

Po njegovim riječima, u sektoru izvršenja kaznenih sankcija, Ministarstvo pravde BiH uspostavilo je saradnju i dobilo podršku od kolega iz susjednih zemalja - Srbije i Hrvatske.

Istovremeno, ministar Grubeša nedavno je dogovorio s ambasadorom Republike Italije u BiH razmjenu iskustava i saradnju s određenim italijanskim institucijama na planu deradikalizacije i resocijalizacije unutar zatvorskih ustanova i borbe protiv organiziranog kriminala.

Također, resorno ministarstvo je u kontekstu funkcioniranja zatvorskog sistema intenziviralo razgovore s kolegama iz Republike Turske, a u vezi s proizvodnim pogonima, koji će biti pokrenuti u sklopu zatvorskog kompleksa.   

Na značaj izgradnje državnog zatvora ukazao je i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, naglašavajući da se radi o projektu nemjerljivog značaja za BiH i za sistem pravosuđa u BiH, a prije svega, za Sud BiH, koji vlastitu nadležnost zasniva na cijeloj teritoriji države BiH.

Mišljenja je da je riječ o cjelovitom rješenju za pritvorenike i osuđenike Suda BiH, u skladu s najvišim evropskim i svjetskim standardima.

Debevec ističe da će stavljanjem u funkciju državnog zatvora biti smanjeni troškovi Suda BiH (blizina Suda), budući da se pritvorenici i osuđenici ovog suda nalaze u brojnim kazneno-popravnim zavodima diljem BiH, te da će, istovremeno, sigurnost u vezi s tim biti podignuta na višu razinu.

Dodao je da vjeruje da će zatvorski kompleks posjedovati uređaj za videokonferenciju, te da će, s obzirom na to da Sud BiH raspolaže najmodernijom opremom na tom planu, biti moguće da u određenim rizičnim situacijama pritvorenici i zatvorenici iskaze/svjedočenja daju putem videolinka.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s realizacijom projekta državnog zatvora, ministar Grubeša je kazao da je, među ostalim, neophodno raditi na kontinuiranoj edukaciji zatvorskog osoblja, kao i postepenom/faznom stavljanju u funkciju ovog objekta.

Podsjetio je da oko 260 zatvorenika kojima je Sud BiH izrekao pravomoćne kazne, kazne služi u entitetskim zatvorima, a osuđeni su na ukupno 2.447. godina i dva mjeseca zatvora (u prosjeku od po gotovo deset godina zatvora).       

Predstavncima medija je nakon pres-konferencije koja je, sudeći po njihovom broju, pobudila veliki interes, omogućen obilazak objekata iza 'zatvorskih zidina', gdje su bili u prilici na licu mjesta uvjeriti se u sve ono što je rečeno o ovom kompleksu. 

Inače, najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici, opremljena je najnovijim visokosigurnosnim sistemom i 'prostire se' na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara.

Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti je usklađeno s evropskim zatvorskim pravilima i standardima, a njegov kapacitet je 350 mjesta, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike

Za izgradnju državnog zatvora najvećim dijelom korištena su kreditna i donatorska sredstva, uključujući kredit Razvojne banke Vijeća Evrope od 19,3 miliona eura. Istovremeno, BiH je uložila 6,45 miliona eura, dok donacije Evropske unije iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Kraljevine Švedske je dva miliona eura, a vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala je 188.000 dolara za obuku zatvorskog osoblja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti