Vijesti

"Pošte Srpske" idućeg mjeseca dobijaju svoj međunarodni kod: Pošiljke će stizati za tri dana

06.08.2009. 09:20 / Izvor: Nezavisne novine

Preduzeće "Pošte Srpske" idućeg mjeseca će dobiti svoj međunarodni kod s kojim će krajnji rok dostave poštanskih pošiljki biti skraćen sa sadašnjih osam na tri dana, najavila je 05.08.2009. godine Jasminka Krivokuća, direktor tog preduzeća.

Ona je kazala da će predstavnici Svjetskog poštanskog saveza u septembru doći u Banja Luku kako bi "Poštama Srpske" dodijelili samostalni izmjenični kod čime će sve međunarodne pošiljke koje idu preko RS stizati direktno na račun tog preduzeća, umjesto na zajednički račun u Sarajevu.

"Time će se povećati kvalitet usluga, jer svjetski standard predviđa rok dostave pošiljki u Evropu od dva dana, a u SAD i Australiju tri dana, dok sada one putuju osam dana zato što idu preko Sarajeva", istakla je Krivokućeva.

Naglasila je da će "Pošte Srpske" odmah po dobijanju izmjeničnog koda uspostaviti direktnu razmjenu pošiljki sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

Komentarišući predloženi zakon o poštanskim uslugama na nivou BiH, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, Krivokućeva je rekla da se protivi iniciranoj uspostavi jedinstvene poštanske mreže BiH.

"Pošte Srpske", "BH pošte" i "Hrvatska pošta" Mostar su javni operateri koji imaju svoje poštanske mreže i područje koje pokrivaju i nema potrebe za miješanje jednih u teritoriju drugih", kazala je ona.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, koji je juče posjetio "Pošte Srpske", kazao je da postoji potreba da se u budžetu RS za 2010. godinu ugradi stavka za podršku "Poštama Srpske" kako bi se isfinansirala nerentabilna poštanska mreža u ruralnim krajevima RS.

"Rukovodstvo `Pošta` godišnje potrebe procjenjuje na osam miliona KM, što je nivo koji nećemo moći izdvojiti u budžetu RS, ali ćemo vidjeti koje su naše mogućnosti", rekao je Čubrilović.

Resorni ministar je potvrdio stav Vlade RS da za vrijeme ekonomske krize neće doći do otpuštanja radnika u "Poštama Srpske" i drugim javnim preduzećima.

"Pošte Srpske" koje zapošljavaju 2.400 radnika su u prvih šest mjeseci ove godine ostvarile prihod od 26,6 miliona KM, što je za devet odsto više nego lani, ali opet bez profita s obzirom na identičnu visinu rashoda. Jasminka Krivokuća je ocijenila da to preduzeće u narednom periodu može postati profitabilno kroz planirane poslove prodaje elektronskih potpisa, posredovanja u osiguranju i osnivanje Post banke.

"Pošte Srpske" planiraju rekonstrukciju i nadogradnju sjedišta preduzeća kao i Poštansko-saobraćajnog centra kod autobuske stanice u Banjoj Luci ukupne investicione vrijednosti oko sedam miliona KM. U oba objekta biće izvršena adaptacija postojećih prostora, te izgrađena još po jedna etaža.

Jasminka Krivokuća je kazala da će za te namjene koristiti sredstva koje je to preduzeće prethodnih godina dobijalo od dijela prihoda "Telekoma Srpske".

"Radi se o oročenim sredstvima u iznosu od 19 miliona KM koja se mogu koristiti isključivo za investicije", naglasila je ona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti