'SHF 2019' prilika za predstavljanje na svjetskom halal-tržištu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

"SHF 2019" prilika za predstavljanje na svjetskom halal-tržištu

23.08.2019. 07:31 / Izvor: Akta.ba

Predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić i direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta Srbije Samir Tandir potpisali su jučer u Sarajevu memorandum o saradnji.

Cilj memoranduma je uspostavljanje saradnje na zajedničkim aktivnostima na promociji halal-industrije, te pronalasku tržišta za halal-certifikovane kompanije iz regiona.

Sporazum je jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru priprema za održavanje 2. Sarajevo Halal Faira, međunarodnog sajma halal-industrije koji će u organizaciji BBI banke biti održan od 26. do 28. septembra 2019. 

Bukvić je naveo da halal tržište u ovome trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda.

"Naš cilj je da putem Sarajevo Halal Faira sve regionalne, halal-certifikovane kompanije uvežemo sa stranim distributerima. Naš region može biti ulaz za velike kompanije na halal-tržištu iz zemalja GCC i jugoistočne Azije kako bi organizirale proizvodnja i ušle na evropsko halal-tržište. Naš zajednički cilj je da stvorimo produktivno okruženje i na taj način omogućimo bolji položaj cijele regije", izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Agencija za sertificiranje halal kvaliteta Srbije je osnovana kao specijalizirana institucije Islamske zajednice u Srbiji kao izraz prepoznate potrebe firmi da se poveća njihova konkurentnost, brendiranje i pozicioniranje na lokalnom, regionalnom i globalnom tržištu, ali prvenstveno konzumenata čiji je interes povećanje dostupnosti halal-hrane kao zdrave i dodatno provjerene, a čije temeljne djelatnosti obuhvaćaju edukaciju i promociju sertificiranih proizvoda i proizvođača.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i predsjednika Mešihata IZ u Srbiji Mevlud ef. Dudić. 

"SHF 2019" organiziraju Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, a pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, saopćeno je iz BBI banke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti