"Snježana i 7 patuljaka" čekaju pomoć gradonačelnika od 200.000 KM

27.11.2018. 13:09 / Izvor: Akta.ba
'Snježana i 7 patuljaka' čekaju pomoć gradonačelnika od 200.000 KM

Gradsko vijeće Grada Sarajeva razmatrat će na sutrašnjoj sjednici Odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2018. godinu.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva razmatrat će na sutrašnjoj sjednici Odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2018. godinu.

Naime, sarajevska firma Republika d.o.o. obratila se Gradu Sarajevu zahtjevom za donaciju za Spektakl na ledu, predstava "Snježana i sedam patuljaka", za sredstva koja su neophodna za osiguranje ispunjenja tehničko-produkcijskih zahtjeva, saznaje Akta.ba.

Svjetski poznata kompanija Russian Ice Stars uvrstila je Sarajevo na mapu gradova u kojima će se održati navedeni spektakl i to u periodu od 14. do 16. decembra.

U cilju realizacije spektakla na ledu, predstave "Snježana i sedam patuljaka", predložena je Odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Budžetu Grada Sarajeva za 2018. godinu.

Ovom Odlukom, sredstva koja su bila namijenjena za adaptaciju i opremanje poslovnih prostora GS u iznosu od 148.000,00 KM, preraspodjeljuju se i preusmjeravaju na predstavu "Snježana i sedam patuljaka". Za osiguranje ispunjenja tehničko-produkcijskih zahtjeva, Republika d.o.o. Sarajevo će dobiti sredstva u iznosu od 50.000,00 KM.

Ranije je bilo planirano da se sredstva za adaptaciju prostora preusmjere za izradu studije izvodljivosti za Formulu E.

Odbor za budžet i finansije Gradskog vijeća Grada Sarajeva razmatrao je Prijedlog Odluke o davanju o preraspodjeli sredstava koji je Gradonačelniku Abdulahu Skaki predložio da povuče podneseni prijedlog.

"Odbor za budžet je dao svoje mišljenje, a na Gradonačelniku je da donese odluku hoće li se tačka sutra naći na dnevnom redu", kazao je za Akta.ba Jusuf Lošić, predsjedavajući Odbora.

Inače, događaj ovakvog nivoa zasigurno ima veliki značaj za grad Sarajevo i osnaživanje njegovog imidža u svijetu. Russian Ice Stars su umjetnici sa svjetske A liste koji u predstavi namijenjenoj cijeloj porodici, pokazuju vrhunac klizačkog, akrobatskog i plesačkog umijeća.

Za organizaciju je zadužena firma Republika d.o.o. koju su prije tri godine kao agenciju za organizovanje događaja osnovale Sonja Mušić i Bojana Samardžić Rešidat.

Aida Feraget, PR događaja, kazala je da je oko ovog projekta okupljeno desetak ljudi, profesionalaca, entuzijasta koji žele da naprave nešto lijepo za Grad Sarajevo.

"Projekat je zamišljen kao skup profesionalaca koji neće imati nikakvu finansijsku dobit od cijelog događaja, ali će zato Grad Sarajevo imati dugoročnu korist. Od maja mjeseca su trajali pregovori kako bi se cijeli spektakl desio u dvorani Zetra, ali smo dobili odgovor da u predloženom datumu nema slobodnih termina za ovakav događaj pa smo isti odmah prebacili u dvoranu "Mirza Delibašić" u Skenderiji, nekadašnju Ledenu dvoranu, koja će prvi put nakon rata imati ponovo led", navodi ona.

Da bi se ispoštovala sama pravila organizacije i kvalitet cijelog spektakla, koji je uvijek jedinstven svugdje u svijetu, kreiran je internacionalni tim ljudi iz Srbije, Makedonije i BiH. Jedan dio ekipe i opreme dolazi sa izvođačima. Najznačajniji dio opreme je svakako i led koji oni donose.

Ulaznice za ovaj komercijalni događaj su u prodaji u svim većim gradovima u BiH po cijeni od 15 do 75 KM.

Paralele radi, samo nekoliko dana prije ovog događaja Sarajevo će biti domaćin još jednog spektakla i to baleta na ledu "Uspavana ljepotica" u organizaciji Altermedie d.o.o. Sarajevo.

S.B.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti