"Srebrena malina" još nije platila PDV, dug narastao

02.06.2020. 14:21 / Izvor: Radiosarajevo.ba
'Srebrena malina' još nije platila PDV, dug narastao

U aprilskoj PDV prijavi "FH Srebrena malina" prijavila je obavezu za uplatu nešto više od 452 hiljade KM.

U aprilskoj PDV prijavi "FH Srebrena malina" prijavila je obavezu za uplatu nešto više od 452 hiljade KM. To do danas nije plaćeno, pa je dug trenutno nešto veći od 473 hiljade KM.

Potvrdio je to za "Radiosarajevo.ba" Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

"Pored toga, preostalih 20 respiratora je i dalje na Aerodromu Sarajevo i neće biti pušteni ispod carinskog nadzora, dok se ne plati iznos za ulazni PDV za tih 20 respiratora, koji iznosi 265.131 KM", dodaje Kovačević.

Kako kažu u Upravi, informaciju da je Sud BiH uvažio zahtjev Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline" da mu se sa blokiranog računa odobri plaćanje 452.473 KM za PDV, znaju samo iz medija, s obzirom da ništa još nije uplaćeno. 

Da li je zahtjev uopšte odobren, u Sudu BiH ne mogu otkriti.

"Krivična istraga je u isključivoj nadležnosti tužioca, dok Sud ima vrlo ograničene ingerencije. Imajući u vidu da vođenje istrage poduzima tužilac, ljubazno upućujemo da se obratite Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u skladu s nadležnostima", odgovorili su na pitanje portala "Radiosarajevo.ba "iz ove pravosudne institucije.

Međutim, kako pomenuti portal navodi, odgovor na pitanje da li je Hodžiću odobreno plaćanje PDV-a nisu dobili ni iz Tužilaštva BiH. 

Podsjetimo, zbog istrage o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine, koje je Vlada FBiH za 10,5 miliona KM nabavila posredstvom firme "Srebrena malina", ovom preduzeću iz Srebrenice blokiran je račun.

Više od mjesec nakon što je iz Kine stiglo 80 respiratora iz KIne, preostalih 20 u BiH je dopremljeno tek prije nekoliko dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti