"Terra Sana" proširuje proizvodne kapacitete

08.07.2015. 16:45 / Izvor: eKapija.ba
'Terra Sana' proširuje proizvodne kapacitete

Radi se o projektu nabavke nove tehnološke linije za preradu voća i povrća koju će '"Terra Sana" koristiti za proizvodnju sokova od aronije, jabuke i cikle, za čiju implementaciju je sredstva obezbijedila Općina Sanski Most u saradnji sa UNDP.

Načelnik općine Sanski Most Mustafa Avdagić i direktorica Udruženja za ekonomski razvoj i zapošljavanje '"Terra Sana" Ermina Islamčević danas su potpisali sporazum o međusobnoj saradnji čime je zvanično otpočeo novi projekt unaprijeđenja primarne i finalne poljoprivredne proizvodnje.

Radi se o projektu nabavke nove tehnološke linije za preradu voća i povrća koju će '"Terra Sana" koristiti za proizvodnju sokova od aronije, jabuke i cikle, za čiju implementaciju je sredstva obezbijedila Općina Sanski Most u saradnji sa UNDP. Projektom je predviđeno proširenje kooperantske mreže za proizvodnju voća i povrća sa naglaskom na aroniju, jabuku i ciklu, i to za 65 novih kooperanata. Plan "Terra Sana" za ovu godinu je prerada 5 tona aronije i 95 tona ostalih kultura voća i povrća.

 Projekt sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, Općina Sanski Most i Udruženje "Tera Sana" u saradnji sa predstavnicima dijaspore koji će kroz projekt biti uključeni u transfer znanja i tehnologija u oblasti uzgoja i prerade aronije. Ukupna vrijednost investicije je oko 66.000,00 KM a sprovodi se kroz Projekt ''Migracije i razvoj'' koji predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarske Vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti