"Urbani krovovi i zelenilo" u BiH donose dašak savremene arhitekture

30.11.2018. 09:57 / Izvor: Akta.ba
'Urbani krovovi i zelenilo' u BiH donose dašak savremene arhitekture
OTVORI GALERIJU

Trenutno je na tržištu BiH ovo jedina firma koje se bavi ovakvom specijalizovanom djelatnošću.

Zeleni krovovi i zidovi dio su savremene moderne arhitekture koja je sveprisutna na svjetskom tržištu, a zahvaljujući društvenom biznis "Urbani krovovi i zelenilo" d.o.o stigla je i u BiH.

Trenutno je na tržištu BiH ovo jedina firma koje se bavi ovakvom specijalizovanom djelatnošću.

Direktor firme, Rajko Kecman, za Akta.ba je kazao da im ovo jedinstvo na tržištu donosi i negativne i pozitivne strane, puno je posla a klijenti moraju dobiti vrhunski kvalitet usluge.

"Naša firma posebna je po tome jer se jedini na našem tržištu bavi ovakvom vrstom oblikovanja vanjskog i unutrašnjeg prostora. Bavimo se izvođenjem pejzažno – arhitektonskih projekata, od inicijalnog koncepta do izvedenog stanja. Prateći svjetske trendove u savremenoj arhitekturi, došao sam na ideju da ono što sam vidio u evropskim gradovima zapravo implementiram i prenesem u Bosnu i Hercegovinu. To su upravo bili Zeleni krovovi - krovne bašte na komercijalnim i nekomercijalnim objektima u Štutgartu, Minhenu, Nurtingenu, Parizu itd. A ono što me je posebno privuklo bili su Zeleni zidovi, takozvane vertiklane bašte u eksterijeru i enterijeru objekata za kojima na našem tržištu vlada veliki interes", kaže Kecman.

Dodaje da im je osnovni cilj povećati broj zelenih površina te na taj način omogućiti kvalitetniji i zdraviji život građana, povećati energetsku efikasnost stambenih i drugih objekata, te smanjiti štetan uticaj toplotnog ostrva u urbanim sredinama.

U osnovi poslovanja ove firme su projektovanje, izvođenje i održavanje Zelenih krovova, Zelenih zidova i zelenih površina koji imaju veliki značaj za društvo, počevši od povećanja energetske efikasnosti objekata, povećanja zelenih površina, smanjenja aerozagađenja, povećanja poljoprivrednih površina pa sve do stvaranja zdravijeg okruženja za čovjekov život.

VELIKI INTERES DOMAĆIH KOMPANIJA

U svim navedenim segmentima koriste kvalitetne proizvode i inovativne materijale u saradnji sa domaćim i inostranim firmama specijalizovanim u ovim oblastima. Zvanični su distributeri i ovlašteni izvođači ZinCo GmbH sistema za zelene krovove, renomiranog proizvođača iz Njemačke, Green Word, Gras Garden te Vertical Field sistema za zelene zidove, još jednog svjetskog lidera na tržištu u oblasti ozeljenjavanja zidova.

Trenutno se na tržištu a zahvaljujući firmi "Urbani krovovi i zelenilo", mogu naći tri proizvoda a to su Zeleni krovovi - krovne bašte, Zeleni zidovi - vertikalne bašte koji mogu biti od mahovine ili kombinacije raznih vrsta biljaka. Pored ovoga u svojoj ponudi imaju i zelene krovove sa solarnim panelima, sa popločanjima i šetalištima, sa asfaltnim površinama, ali i oni koji su namjenjeni za urbanu poljoprivredu i slično..

Kecman kaže da za ovakvom vrstom vanjskog i unutrašnjeg uređenja vlada veliko intersovanje u našoj zemlji.

"Mogu slobodno da kažem da trenutno vlada veliki interes za ovakvim proizvodom. Naši klijenti žele kvalitetnu uslugu i proizvod, a upravo to smo im i omogućili dajući desetgodišnju garanciju na podkonstrukciju Zelenog krova kao i dvogodišnju garanciju na izvedene radove. Naše korisnike ne možemo da grupišemo niti dijelimo na one koji imaju ili nemaju jaku platežnu moć, jednostvano mi naše proizvode možemo da prilagodimo svim vrstama korisnika u skaldu sa njihovim mogućnostima", govori Kecman.

Među najznačajnijim projektima su im kako Kecman kaže Hotel Marriott Mostar, Muzička akademija i akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Rejonski park "Zelena oaza" Banja Luka i dr.

Najveća prednost postavljanja Zelenih krovova ili krovne bašte i Zelenih zidova - vertikalne bašte, jeste energetska efikasnost koju oni pružaju u i na objektima.

STVARANJE ZDRAVIJEG OKRUŽENJA​

Kecman kaže da Zeleni krovovi (krovne bašte) u zimskom periodu povećavaju toplinu prostorija u kojima se boravi, dok ljeti smanjuju temepraturne maksimume koje dostiže objekat pod uticajem sunčeve svjetlosti. Takođe, smanjuju se troškovi grijanja i hlađenja u ljetnjem i zimskom periodu, jer se manje koristi električna energija koja nam je često potrebna za zagrijavanje prostorija ili njihovo hlađenje.

"Pored toga, Zeleni krovovi štite hidroizolaciju i termoizolaciju ravnih i kosih krovova od toplo – hladnih uticaja spoljašnjih klimatskih faktora. Jer upravo ta pojava toplo – hladno utiče negativno na hidroizolaciju i termoizolaciju, prilikom čega dolazi do pucanja hidroizolacionih ili termoizolacionih materijala te njihovog trošenja, a što dalje može da izazove dodatna finansijska ulaganja kako bi se krov ponovno zaštitio. Upravo zbog toga, Zeleni krovovi daju rješnje, po mnogim istraživanjima i iskustvima, i trajna rješenja", pojašnjava Kecman.

Kazao je i to da je velika prednost ovakvog uređenja i u slučaju velikih količina padavina, kao što smo to imali priliku da vidimo 2014. godine kada su nas zadesile katastrofalne poplave, gdje možemo da zaključimo da ta ogromna količina vode nije imala adekvatan put kuda da otekne ili se ocijedi sa kolovoza.

"Zeleni krovovi i tu nude rješenje. Velika količina vode koja dospije na krov, u tom trenutku, ona putem specijalizovanih drenažnih čašica i geotekstila sporije otiče u kanalizacioni sistem čime se rasterećuje kanalizaciona mreža. Simulacija koja je napravljena te 2014. godine za pojedine gradove Bosne i Hercegvine, pokazala je upravo da su u tom trenutku objekti bili pod Zelenim krovovima, takva nesreća uopšte ne bi ni dogodila i bila bi izbjegnuta", govori Kecman.

Kada govorimo o prednostima Zelenih zidova, Kecman kaže da oni takođe daju mnoštvo mogućnosti i rješenja. Neka od tih mogućnosti su smanjenje buke, smanjenje temerature unutar objekta, smanjenje troškova električne energije, stvaranje zdravijeg okruženja za boravak pogotovo u zatvorenim i zadimljenim prostorijama i prostorijama gdje se nalazi veliki broj računara kao što su IT kompanije..

Kao firma svojim klijentima nude i mogućnost održavanja ovakvih zelenih oaza. 

Ova firma je na nedavno održanom poduzetničkom turniru EFSE, koji je organiziran uz pomoć Fondacije Mozaik i agencije SERDA, osvojila vrijednu nagradu koju će usmjeriti na jačanje preduzeća i pružanja još kvalitetnije usluge u budućnosti poslovanja. 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti