"Via Dinarica" uskoro u novom ruhu čeka avanturiste

19.03.2019. 08:25 / Izvor: Akta.ba
'Via Dinarica' uskoro u novom ruhu čeka avanturiste

S ciljem promovisanja turističkih potencija i povećanja turističke konkurentnosti BiH u Banjaluci je promovisana druga faza projekta “Via Dinarika”

S ciljem promovisanja turističkih potencija i povećanja turističke konkurentnosti BiH u Banjaluci je promovisana druga faza projekta “Via Dinarika”. Odnosi se na GPS markiranje, obilježavanje dodatnih 500 kilometara turističke staze duž dinarskog gorja i uključenje novih lokalnih zajednica u projekat, javlja ATV.

Projekat pruža šansu za razvoj lokalnih zajednica, povećanje koristi za stanovništvo i pružanje nove turističke ponude, kaže ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač. Njegov osnovni cilj je obnavljanje i razvoj staza koje se pružaju duž dinarskog gorja kroz BiH. 

Prije nekoliko godina "Via Dinarika" bila samo ideja, a sada je postala prepoznatljiv brend za BiH, kaže vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Suhrob Hošmuhamedov. 

"Via Dinarika" je regionalni projekat koji obuhvata područje od Slovenije do sjeverne Albanije, a za finansiranje njegove druge faze u narednom periodu biće izdvojeno 2,7 miliona dolara. Donatori su Američka agencija za međunarodni razvoj, Razvojni program UN, Italijanska razvojna agencija. 

U prvoj fazi ovog projekta obilježene su staze, radilo se na popravci infrastrukture, obnovljeni su planinarski objekti, potpomognuta su određena društva i organizacije kao što su biciklistički i rafting klubovi, kao i pojedine turističke agencije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti