"Volkswagen" dobio prvu rundu protiv "Preventa"

01.06.2018. 07:46 / Izvor: Nezavisne novine
'Volkswagen' dobio prvu rundu protiv 'Preventa'

"Prevent grupa", koji je porijeklom iz BiH, izgubila je na Okružnom sudu u Dortmundu prvi dio sudskog spora protiv njemačkog automobilskog diva "Volkswagena".

"Prevent grupa" Nijaza Hastora, koji je porijeklom iz BiH, izgubila je na Okružnom sudu u Dortmundu prvi dio sudskog spora protiv njemačkog automobilskog diva "Volkswagena" (VW).

Naime, Sud je u presudi odbacio zahtjev TWB-a, kćerke firme "Prevent grupe", da donese privremenu odluku kojom bi VW bio spriječen da otkaže ugovor o nabavci dijelova s tom firmom, a svi najvažniji njemački mediji bave se ovim slučajem. Tako je, na primjer, "Handelsblatt" protumačio da ova presuda ide na stranu VW-a, jer Sud nije vidio razlog za ubrzano donošenje odluke s obzirom na to da je termin za otkazivanje ugovora u martu naredne godine.

Osim toga, kako navode njemački mediji, Sud se oglasio nenadležnim za dio spora koji se odnosi na fabrike VW u Španiji i Češkoj, gdje se proizvode seat odnosno škoda.

"Iza ove pravosudne sage krije se prava borba moći u automobilskoj industriji, koja bjesni već duže od dvije godine. Borba je već izašla iz sudnica i kao kolateralne žrtve zahvatila hiljade radnika malih firmi dobavljača", navodi njemački "Die Welt", koji od početka prati ovu borbu divova.

Podsjećanja radi, "Prevent" je jedan od najvećih dobavljača automobilskih dijelova za "Volkswagen", a nakon dizel skandala u Americi VW je pokušao sniziti troškove proizvodnje, kako bi smanjio finansijski pritisak na kompaniju. To je navelo "Prevent grupu" da obustavi isporuke kako bi pritisnuo koncern da odustane od nižih cijena. Nakon toga, VW se pokušao otarasiti "Prevent grupe" tražeći nove dobavljače, a "Prevent" je pokušao spriječiti taj razvoj događaja i zadržati svoj položaj u dobavljačkom lancu VW-a tako što je strateški kupovao preduzeća koja su važni dobavljači za VW i tako jačao svoju poziciju.

"Die Welt" piše da će se glavna bitka nakon TWB-a voditi u preduzeću NHG, koje se bavi proizvodnjom gusenih dijelova motora, a koja ima dugogodišnje nabavne ugovore s VW-om. Naime, Hastor je ovo preduzeće kupio u januaru i sad ga koristi kao dodatno sredstvo pritiska na VW.

"Počela je da uzima maha bitka u kojoj 'Prevent' želi da podigne cijene dijelova koje proizvodi NHG zato što je VW otkazao ugovore prije isteka ugovorenog roka", navodi "Die Welt". Prema "Preventovim" argumentima, cijene su podignute zato što je kompletan trošak investicije ukalkulisan za sve vrijeme trajanja ugovora s VW-om, a s obzirom na to da je VW prije vremena otkazao ugovor, kažu da NHG mora podići cijene kako bi izbio svoje troškove.

Sad oko 2.000 radnika NHG-a brine za svoj posao, a "Die Welt" piše da je Patrik Zelcer, vođa metalskih sindikala u Zarbrukenu, rekao da NHG-u prijeti sudbina "ES Gussa", drugog preduzeća kojem je VW otkazao ugovore, a gdje sada, prema Zelcerovim tvrdnjama, slijede otkazi i skraćeno radno vrijeme.

Koliko je situacija kritična, svjedoči i činjenica da se Vlada njemačke pokrajine Zarland uključila u problem i pokušava pregovarati između dva diva, kako bi spriječila otpuštanja i zatvaranje pogona.

"Die Welt" piše da je prema VW verziji događaja do otkazivanja ugovora došlo zato što "Prevent", odnosno njegove kćerke firme, nije nastupao u dobroj vjeri i naveo VW da rizikuje gubitke u svojim proizvodnim pogonima.

"Sud u Dortmundu je prihvatio VW-ovu argumentaciju", piše "Die Welt".

"Die Welt" piše da se dosad samo jedno preduzeće uspjelo otrgnuti od "Prevent grupe" da ne posluži kao oruđe protiv VW-a, a radi se o proizvođaču sjedišta "Grammer", u kojem je "Prevent", nakon što je Hastor kupio dio paketa akcija, pokušao promijeniti upravu, što su ostali akcionari spriječili.

Sada, kako ističu, kineska kompanija "Ningbo Jifeng" nudi "Preventu" 61,25 evra po akciji u "Grammeru" kako bi otkupila njihov udio i spriječila eskalaciju rata s VW-om, što je Hastor odbio.

"Rat se nastavlja i sada postoji realna mogućnost da se 'Grammer' i drugi put nađe na liniji fronta između 'Preventa' i VW-a", piše "Die Welt".

U bh. "Preventu" su nam juče rekli da ne mogu komentarisati odluke koje su donesene u Njemačkoj, ali da bh. odjeljenje kompanije i njegovi zaposlenici neće osjetiti nikakve posljedice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti