Vijesti

"XELLA BH" d.o.o. postala većinski vlasnik "Siporex-a" d.d. Tuzla

04.12.2008. 10:46 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija "XELLA BH" d.o.o. je dana 29.07.2008. godine sticanjem 75,4 % dionica kompanije "Siporex" d.d. postala njen većinski vlasnik.

"XELLA BH" d.o.o. je članica grupacije XELLA Internacional, koja je svjetski lider u proizvodnji bijelih materijala za zidanje. U 20 zemalja širom svijeta XELLA posjeduje 76 fabrika za proizvodnju porobetona i silikatne opeke. Ove fabrike zapošljavaju ukupno 8000 radnika.

Kako se navodi u saopćenju, između kompanije "XELLA BH" d.o.o. i kompanije "Siporex" d.d. potpisan je ugovor o zakupu poslovanja koji je stupio na snagu 01.12.2008. godine, kojim su između ostalog, u zakup uzeti svi proizvodni kapaciteti Siporex-a te preuzete sve zalihe gotovih proizvoda. To praktično znači da cjelokupno poslovanje "Siporex" d.d. preuzima kompanija "XELLA BH" d.o.o. koja će ovo poslovanje obavljati u svoje ime i za svoj račun te će se u budućnosti pojavljivati kao partner u ugovorenim odnosima sa svim kupcima i dobavljačima.

Ovo znači da će svi ugovori o poslovnoj saradnji za 2009. godinu biti zaključeni umjesto sa "Siporex" d.d. sa kompanijom "XELLA BH" d.o.o. koja će poslovati na istoj adresi kao i "Siporex" d.d, saopćeno je iz Siporex-a.

Isto tako kompanija "Siporex" d.d. Tuzla je dana 18.11.2008. godine zaustavila proizvodnju, kako bi nakon ovog datuma mogla otpočeti rekonstrukcija proizvodnih pogona, koji će po gore navedenom ugovoru o zakupu poslovanja u budućnosti biti korišteni od strane kompanije "XELLA BH".

Rekonstrukciju će vršiti kompanija "XELLA BH" d.o.o. koja će u periodu od novembra 2008. do aprila 2009. uložiti 11 miliona eura u modernizaciju proizvodnih postrojenja. U ovom periodu XELLA BH neće imati potrebu za nabavkom sirovina i materijala. Prodaja i otprema Siporex proizvoda će i u periodu rekonstrukcije fabrike trajati neprekidno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti