1. maj: Kako se radnici u BiH bore za svoja prava

01.05.2019. 09:10 / Izvor: buka.com
1. maj: Kako se radnici u BiH bore za svoja prava

Danas se obilježava Međunarodni dan rada - 1. maj dan kada radnici sa svojim sindikatima protestuju i zahtijevaju veća radnička prava.

Danas se obilježava Međunarodni dan rada - 1. maj dan kada radnici sa svojim sindikatima protestuju i zahtijevaju veća radnička prava, upozoravaju na ono čime nisu zadovoljni, šta treba mijenjati. Tako će danas biti u velikom broju država, ali ne i u BiH - gdje za danas nisu najavljene nikakve manifestacije povodom radničkog praznika.

U Sindikatima tvrde da nisu odustali od borbe za radnička prava, ali da se ona vodi "nekim drugim danima" i "nešto drugačijim metodama".

Tako je Savez sindikata Republike Srpske Prvi maj – Međunarodni praznik rada, obilježio danas manifestacionim - simbolično uz granični prelaz Gradiška pod sloganom "Srpsku grade radnici – povećajte plate da bi ostali ovdje".

Socijalnim partnerima su uputili više prvomajskih zahtjeva, a neki od njih su povećanje plata svim radnicima, povećanje najniže plate na iznos od 500 KM do 1. jula, izmjena i dopuna Zakona o radu, hitno rješavanje dugovanja prema radnicima u zdravstvu.

S druge strane, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović, je na nedavno održanoj konferenciji “Stop radu nedjeljom, državnim i vjerskim praznicima!"  rekao da će njihove aktivnosti pred 1. maj biti usmjerene „na upućivanje zahtjeva svima koji su nadležni da odlučuju prema zakonu i ustavu o ovoj materiji i nikoga neće izostaviti“.  Tražiće, naglasio je, još jednu aktivnost za 1. maj - „da zajedno sa inspekcijom u određenom broju objekata i gradova sindikalni predstavnici posjete te objekte koji budu radili, kako bi imali uvid ko je griješio, a ko nije“.

Istovremeno je u Sarajevu Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine održao online protest „Slobodni za praznike!“.

Iz STBIH su pozvali sve bh. građane da klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com  ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.

Za STBiH 29. april je postao tradicionalni dan akcije, jer radnici  u ovom sektoru ne mogu 1. maj, Praznik rada, iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja.

Naime, u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe, što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u BiH, bez obzira na mjesto i sektor u kojem rade, garantovale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika, istaknuto je na konferenciji za medije.

I navedimo na kraju Zenicu, gdje će  danas 1. maj biti obilježen – radničkim grahom. Svi su pozvani.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti