SAD svijetla tačka globalne ekonomije u 2013.

26.12.2012. 09:11 / Izvor: Nezavisne novine
SAD svijetla tačka globalne ekonomije u 2013.

SAD bi mogle da budu "svijetla tačka" u globalnoj ekonomiji u 2013, a situacija u Evropi i Japanu "ne djeluje optimistično", izjavio je Huang Guobo, direktor odjeljenja za upravljanje deviznim rezervama pri kineskoj državnoj Administraciji deviznih rezervi.

 

SAD bi mogle da budu "svijetla tačka" u globalnoj ekonomiji u 2013, a situacija u Evropi i Japanu "ne djeluje optimistično", izjavio je Huang Guobo, direktor odjeljenja za upravljanje deviznim rezervama pri kineskoj državnoj Administraciji deviznih rezervi (SAFE).

Huang, koji nadgleda upravljanje 3,3 biliona dolara vrijednim deviznim rezervama Kine, naveo je da će kreditna ekspanzija i razvoj alternativnih izvora energije pomoći SAD da postanu "najveća sila koja će promovisati globalni privredni rast u budućnosti", prenosi Blumberg.

Prema podacima američkog Ministarstva finansija, Kina, najveći inostrani kreditor zvaničnog Vašingtona, u oktobru je povećala broj američkih obveznica u svojim rukama na petomjesečni maksimum od 1,16 biliona dolara.

Budući da SAFE ne objavljuje podatke o svojim investicijama, Huang, koji je takođe glavni ekonomista SAFE, nije direktno komentarisao podatke o deviznim rezervama.

"Kupovina američkih obveznica je trenutno dobar izbor za Kinu, budući da se očekuje da će dolar jačati, rekao je analitičar kineske Privredne banke u Šenženu Lju Dongljeng, dodajući da je, "takođe, kreditni rizik američkog duga niži u odnosu na evropske i japanske zapise".

Huang je naveo da globalnoj ekonomiji, između ostalog, prijeti "fiskalna provalija" u SAD, metafora kojom je predsjednik američke Uprave federalnih rezervi Ben Bernanki opisao mjere štednje i rast poreza vrijedne 600 milijardi dolara, koji će stupiti na snagu u januaru, ako Kongres ne reaguje.

Dugotrajna dužnička kriza u Evropi i kvantitativno labavljenje koje sprovode vodeće centralne banke takođe su, prema Huangu, razlozi za neizvjesnost.

Kina iduće godine neće pokretati veće poteze stimulisanja privrede, budući da vlasti imaju dovoljno prostora za izmjenu monetarne i fiskalne politike, zaključio je on.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti