Revicon panel

Foto: Akta.ba

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

13. Revicon forum: Papirologija koči sprečavanje pranja novca

13.10.2021. 11:56 / Izvor: Akta.ba

U okviru 13. Foruma o sprečavanju pranja novca, finansiranju terorističkih aktivnosti i borbi protiv korupcije koji organizuje Revicon jučer je održan panel pod nazivom “Obveznici u procesima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti".

Na forumu su govorili Seid Ćatić iz Agencije za bankarstvo FBiH - o identifikacija klijenata sa aspekta nivoa rizika, zaštite ličnih podataka i uloga kontrolnih funkcija, Ismeta Čengić iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH - o procjene rizika od pranja novca u oblasti osiguranja i područja pojačanog rizika, Biljana Jovetić–Bušinoska iz Komisije za hartije od vrijednosti RS - o manipulaciji na tržištu kapitala kao prijetnji od pranja novca i finansiranja terorizma te Šerif Isović iz Porezne uprave FBiH - o poreznoj prevari i rizicima od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Papirologija je saglasni su učesnici panela jedna od najvećih problema kada je u pitanju praćenje tokova novca. Nemamo digitalizirane sisteme pa banke još uvijek moraju pisati zahtjeve, printati i slati institucijama. Uštedilo bi se mnogo vremena i olakšalo praćenje tokova novca kada bismo imali kompletno uvezan sistem kao što je slučaj sa evropskim zemljama koje sve obave u samo nekoliko klikova.

Prijetne bankarskom sektoru veoma visoke

Bosna i Hercegovina nije na EU listi visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostatcima u svojem režimu sprečavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma koji predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sistemu Unije. Nacionalnu procjenu rizika još uvijek nemamo.

"Ja sam optimista iako su vremena takva da nema razloga za to. Ipak mislim da će razum prevladati i da trud prethodnih godina oko izrade Nacionalne procjene rizika neće propasti, što je na kraju rezultiralo time da budemo skinuti sa liste", kazala je Čengić.

Stanje u bankarstvu, kada je riječ o sprečavanju pranja novca je kompleksno, a ključni problem u ovom sektoru, je identifikacija klijenata.

"Bankarski sektor je jedan od najuređenih sektora u BiH. Međutim, prijetnje bankarskom sektoru su danas veoma visoke, posebno u dijelu digitalizacije, jer razvoj proizvoda za trasnfer novca povećavaju anonimnost učesnika i prijetnje", kazao je Ćatić.

Promijenio se način na koji banke komuniciraju s klijentima, čime se pokušava ugroziti i sigurnost bankarskog sektora.

"Ipak, bankarski sektor u odnosu na prehodne godine je značajno napredova. Shvatili smo značaj sektora i poduzeli sve kako bismo ga zaštitili od finansiranja terorizma", naglasio je Ćatić.

Govoreći o aktivnostima banaka u tome, Seid Ćatić je kazao da Agencija za bankarstvo FBiH zahtjeva od banaka potpunu primjenu principa za zaštitu od rizika.

Sektor osiguranja niskorizičan, ali na udaru odmah nakon banaka

Gdje smo u djelatnostima osiguranja i kako se zaštiti od djelatnosti pranja novca govorila je Ismeta Čengić iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH koja kaže da je ono što je pozitivno je da je došlo do pomaka u sektoru osiguranja, pogotovo u društvenim aktima.

"Prema procjeni pranja novca, sektor osiguranja je niskorizičan i do sada nije bilo slučaja pranja novca. Pošto je sektor osiguranja mali sektor, u ukupnom finansijskom sektoru on učestvuje u procentu ispod 6 posto, ipak, to ne znači da se u njemu ne mogu dešavati zloupotrebe i pranje novca. To je razlog da se društva pripreme za neke udare na sektore osiguranja, da bi se zaštitile. Tako je sektor osiguranja prvi na udaru, nakon banaka", kazala je.

Ključni sektor na tržištu kapitala koji može uticati na pranje novca i koruptivne aktivnosti je sektor hartija od vrijednosti kazala je Biljana Jovetić – Bušinoska iz Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Da bi se spriječilo pranje novca i terorističke aktivnosti ključna je stalna edukacija zaposlenika kako bi mogli pratiti tokove novca. Također, svi sektoru trebaju ulagati u sigurnost svojih sistema i zaštitu podataka.

E.O.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#13. Revicon forum

#panel

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti