130 mladih čeka bingo od 10.000 KM

22.07.2018. 10:27 / Izvor: Oslobođenje
130 mladih čeka bingo od 10.000 KM

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a će subvencionirati rješavanje stambenog pitanja.

Kako doći do krova nad glavom je, pored zapošljavanja, jedno od gorućih problema građana Sarajeva, pogotovo onih mlađih.

Kvadrat stana u staroj gradnji je oko 1.200 KM, 1.500 maraka bez PDV-a u novogradnji u udaljenijim naseljima, dok je novija gradnja od 1.800 do 4.000 KM. Jednosoban stan od 35 do 40 kvadratnih metara na Otoci košta oko 60.000 KM, na Alipašinom Polju je malo jeftiniji pa se može kupiti za 55.000 KM.

Interes

Dvosoban stan u novogradnji na Otoci košta 162.000 KM, a trosoban 176.000 KM. Najskuplji stanovi su u općinama Centar i Stari Grad, pa tako za stan od 65 kvadratnih metara na Bistriku treba izdvojiti 169.000 KM, dok, recimo, stan na Skenderiji od 67 kvadratnih metara košta 235.170 KM, a za stan od 62 kvadratna metra na Stupu treba izdvojiti 120.000 maraka.

U KS-u je realizovan projekat koji je mladima nudio mogućnost kupovine stana po povoljnim uslovima pa su se stanovi u Ilijašu, Vogošći i na Ilidži prodavali po nižim cijenama, ali to nije naišlo na veliki interes.

Ali su zato mladi pohrlili na javni poziv koji je objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a koje se i ove godine opredijelilo da subvencionira rješavanje stambenog pitanja. Radi se o projektu kroz koji se mladima pruža prilika da dobiju subvenciju za kupovinu stana od 10.000 KM, za što je Vlada KS-a u 2018. izdvojila 1,3 miliona KM. Čedomir Lukić, resorni ministar, kaže da su i u Ministarstvu iznenađeni velikim brojem aplikacija koje su pristigle na javni poziv.

"Pristiglo nam je oko 600 aplikacija i to je do sada rekordan broj jer smo prošle godine kada smo krenuli i realizaciju projekta imali daleko manje aplikanata. Iako smo izdvojili prilično veliki iznos, sredstva će moći dobiti 130 mladih. Komisija koja je formirana u okviru Ministarstva će u narednih mjesec pregledati sve pristigle prijave i završiti rang-listu kako bi u septembru to išlo na usvajanje Vladi KS-a, a potom i na potpisivanje ugovora sa aplikantima", istakao je ministar Lukić.

Uslovi koje kandidat za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih mora ispuniti je da nije stariji od 35 godina, da je državljanin BiH, da ima prebivalište u KS-u u toku posljednje tri godine prije podnošenja zahtjeva, da nema riješeno stambeno pitanje, kao i da prodavac stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata.

Deficitarni kadrovi

Kriteriji za određivanje broja bodova su starosna dob, stepen stručne spreme, broj članova porodičnog domaćinstva, deficitarni kadrovi, priznati naučni radovi, kulturni nastupi, članovi porodice šehida, poginulog ili nestalog borca te stepen invalidnosti.

"Oni koji prođu i dobiju sredstva sami biraju u kom dijelu grada će kupiti stan, da li će on biti nov, devastiran ili će se možda odlučiti za kuću, to je sve na njima. Jedini naš uslov je da korisnici koji dobiju sredstva u narednih pet godina ne smiju vršiti prometovanje nekretninom, odnosno prodati stan ili kuću. Na ovaj način pomažemo mladima jer ipak 10.000 KM nije malo. Ako im je rata kredita 500 KM mjesečno, sa ovim sredstvima skoro dvije godine ne moraju razmišljati kako će to platiti", izjavio je Lukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti