UNDP u BiH pozvao mala i srednja preduzeća na "Izazov dekarbonizacije"

09.04.2021. 07:43 / Izvor: Fena
UNDP u BiH pozvao mala i srednja preduzeća na 'Izazov dekarbonizacije'

Rok za dostavljanje online prijava ističe u ponoć, 21. aprila ove godine.

U okviru projekta "Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora", kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), a finansira Švedska upućen je poziv svim zainteresiranim malim i srednjim preduzećima iz BiH da se prijave za sudjelovanje u Izazovu dekarbonizacije.

Tom intervencijom nastoji se identificirati i uključiti pet preduzeća iz BiH i pomoći im da iz krize izađu jači sa pametnim (smart) rješenjma, te se teži uspostavljanju održivih pristupa za buduće poslovne operacije kroz pilot-provođenje konkretnih kratkoročnih intervencija koje će doprinijeti dekarbonizaciji njihovih poslovnih operacija.

Intervencija će, također, doprinijeti paleti ideja i konkretnih akcija i skalabilnih inovativnih rješenja malih i srednjih preduzeća iz BiH. Te akcije bi doprinijele dekarbonizaciji i pokazale bi put ka središnjem cilju strategije dekarbonizacije – dostizanju neto nultih emisije i stabiliziranju klimatskih promjena. Na taj način će se, također, doprinijeti paleti ideja za unapređenje kvalitete zraka.

Izazov dekarbonizacije za mala i srednja preduzeća će doprinijeti održivom i zelenom oporavku privatnog sektora u BiH kroz pružanje podrške preduzećima predvodnicima uključenim u Izazovi to: u smanjenju njihovog energetskog intenziteta, prijelazu sa fosilnih goriva na goriva iz obnovljivih izvora, kontroli emisija stakleničkih plinova, te kontroli emisija zagađivača zraka.

Cilj ove inicijative je podržati preduzeća u osmišljavanju konkretnog pristupa dekarbonizaciji koji će se moći dalje replicirati.

Proces pružanja pomoći će trajati od aprila do septembra 2021. godine. Indikativni finansijski okvir podrške po preduzeću iznosi do 30.000 KM (uz minimalni doprinos primatelja sredstava granta u iznosu od 30 posto).

Rok za dostavljanje online prijava ističe u ponoć, 21. aprila ove godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti