Odabrani korisnici podsticaja: 18 kompanija iz RS zapošljava nove radnike

10.11.2011. 14:55 / Izvor: eKapija.ba
Odabrani korisnici podsticaja: 18 kompanija iz RS zapošljava nove radnike

Osamnaest kompanija iz Republike Srpske uskoro će biti u prilici da zaposle nove radnike, zahvaljujući podsticajima koje je obezbijedila Vlada tog entiteta u iznosu od 1.026.000 KM.

Naime, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS u septembru je raspisalo drugi javni poziv za izbor korisnika podsticaja za zapošljavanje nezaposlenih lica u RS kojima će biti dodijeljena bespovratna sredstva, a Vlada RS odobrila je listu od 18 korisnika. Odluke je objavljena u Službenom glasniku RS, a prema informacijama koje smo dobili od pojedinih korisnika, ugovori još nisu potpisani pa tako ni novac još nije operativan.

Najveći poticaj dobile su banjalučka agencija za osiguranje imovine i lica Alpha Security koja je dobila 201 hiljadu KM, te kompanija Građevinarstvo Lazić iz Novog Grada u iznosu od 200 hiljada KM.

Firma Mega drvo iz Bijeljine dobila je 100.000 KM podsticaja, Javor masiv Prijedor 62.500, Fructa trade Derventa i Veteks Laktaši po 50.000, Mikroelektronika Banjaluka 32.500, Drinjača Šekovići 35.000.

Po 25 hilljada KM pripalo je kompanijama Finalna obrada drveta Šekovići, Srnetica CO Drinić 25.000 i Moda Višegrad 25.000 KM.

Firme Obuća Zvornik, Dub-tex Kozarska Dubica, Šumatrans Mrkonjić Grad, Adria Višegrad, Zorex trade Banjaluka i Nova Mehanika Kozarska Dubica dobile su po 20.000.

Direktor kompanije "Finalna obrada drveta" iz Šekovića Željko Lazić u izjavi za eKapiju je potvrdio da se u njegovom preduzeću javila potreba za angažovanjem nove radne snage, pa će im tako ova sredstva dobro doći.

"S obzirom da je naša firma izvozno orjentisana, aplicirali smo i za podsticaje za izvoz te se nadamo će biti na listi korisnika. Svaka finansijska sredstva, u kojem god da su iznosu, su pohvalna i dobrodošla", kazao je Lazić.

Ova privatna kompanija bavi se proizvodnjom namještaja od bukovog drveta, a svu svoju proizvodnju izvoze pretežno na njemačko tržište.

Što se tiče podsticaja za zapošljavanje, Vlada RS je u ove namjene izdvojila ukupno pet miliona KM. Od ovog iznosa, ranije je dodjeljeno 2,3 miliona KM za 25 preduzeća koja će zaposliti novih 926 radnika. Preduzeća koja se tokom dva posljednja poziva nisu našla na listi korisnika, mogu računati za preostalih skoro 1,7 miliona KM, koliko je ostalo u budžetu za ove namjene.

U skladu sa pravilima poziva, poslodavac dobije dvije i po hiljade KM po jednom novozaposlenom radniku, s tim da se 50 odsto sredstava isplaćuje odmah, a preostali iznos nakon šest mjeseci kada se provjeri da li je poslodavac ispunio svoje obaveze.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti