Veleposlanstvo Norveške: U toku ozbiljan pripremni proces za poduzetnički centar u Mostaru

05.08.2011. 11:48 / Izvor: eKapija.ba
Veleposlanstvo Norveške: U toku ozbiljan pripremni proces za poduzetnički centar u Mostaru

Nakon što je u nekim bh. medijima objavljena informacija da je zamrznuto otvaranje poduzetničkog centra u Mostaru iz Veleposlanstva Kraljevine Norveške su se oglasili priopćenjem u kojem ističu da nisu davali nikakve zvanične komentare vezane za njihove planove da pruže potporu razvoju poduzetništva u Mostaru.

Radi izbjegavanja bilo kakvih nejasnoća po ovom pitanju ističu da Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Sarajevu i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške u posljednjih 15 godina aktivno rade sa lokalnim partnerima na promidžbi razvoja poduzetništva diljem Bosne i Hercegovine. Do sada, je otvoren Poslovni inovacijski i tehnološki centar (BIT) u Tuzli (2005.) , te Inovacijski centar u Banjaluci otvoren je (2010.). Vlasti na različitim razinama bile su glavni partner u suradnji u oba ova inkubatora.

Ističu da su regionalnim pristupom norveške Vlade Bosni i Hercegovini, pripreme počele potkraj 2009. godine kako bi se ispitale mogućnosti otvaranja jednog poslovnog i inovacijskog inkubatora u Mostaru. Budući da su potrebna značajna ulaganja za stvaranje inovacijskih i poslovnih centara, pripreme su detaljne i zahtijevaju puno vremena. Ovo je bio slučaj i sa dva prethodno utemeljena inovacijska centra u Tuzli i Banjaluci.

"Za projekt u Mostaru, izrađene su pripremne studije i prikupljene informacije iz raznih izvora. Veliki broj intervjua i konsultacija obavljen je sa predstavnicima poslovne zajednice u regiji Mostara, univerzitetima (Univerzitet Džemal Bijedić i Sveučilište u Mostaru), regionalnim razvojnim organizacijama, federalnim, županijskim i općinskim vlastima, nevladinim organizacijama, te norveškim poduzetnicima već aktivnim u Bosni i Hercegovini, naročito u hercegovačkoj regiji, te ostalim većim donatorima aktivnim u toj regiji (USAID, SIDA)", priopćili su iz Veleposlanstva.

Pored toga, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova u Oslu održali su sastanke na različitim razinama dana 09.02.2011. Dana 09.06. 2011. godine, održan je sastanak sa predstavnicima lokalnih poduzetnika koji su imali inicijalni plan za tehnološki i poslovni centar u Mostaru kako bi se razgovaralo o detaljima eventualne suradnje. Ovaj sastanak je uspješno okončan, a dalji posao je nastavljen interno između Norveškog veleposlanstva i Ministarstva vanjskih poslova u Oslu na pripremama odluke i Memoranduma o razumijevanju.

Zbog perioda odmora u Norveškoj koji traje od početka srpnja do sredine kolovoza, za sada još nije bilo moguće iz praktičnih razloga završiti ovaj proces, ističe se u priopćenju. Naglašavaju da, kao što se može vidjeti iz već izloženog, Norveška Vlada obavlja ozbiljan i detaljan pripremni proces u koji su uključene sve interesne grupe u Bosni i Hercegovini i Norveškoj.

"Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo svoju predanost davanju potpore razvoju inovacija i poduzeća u regiji Hercegovine. Potrebna financijska sredstva su već osigurana i privremeno doznačena. Veleposlanstvo očekuje da će ovaj proces biti okončan pozitivnim rezultatom što prije to bude praktično moguće", naglasio je Veleposlanik Jan Braathu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti