Sarajevo: "Otvoreni dan bh. ženskog poduzetništva" okupio 40 poslovnih žena

25.05.2012. 14:12 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevo: 'Otvoreni dan bh. ženskog poduzetništva' okupio 40 poslovnih žena

U organizaciji Udruženja "Žene za Žene International" Sarajevo i Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) danas je u parku ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu otvorena manifestacija pod nazivom "Otvoreni dan bh. ženskog poduzetništva".

Manifestaciju je otvorila supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon koja je kazala da žene daju ključni doprinos razvoju privrede svake zemlje i da je jako bitno podržati ih i ojačati u tim aktivnostima.

"Vlada SAD-a se zalaže za jačanje žena poduzetnica u BiH. U prošlih pet godina oko deset miliona dolara je uloženo u jačanje ekonomskog i političkog položaja žena u ovoj zemlji", istakla je Moon.

Žene u poređenju s muškarcima, po njenim riječima, imaju puno teži zadatak da postignu uspjeh u biznisu jer moraju uskladiti svoje aktivnosti s porodičnim obavezama, a s druge strane i sa stereotipima i tradicionalnim pristupom gledanja ženske uloge u javnim aktivnostima.

Oko 40 žena poduzetnica iz cijele BiH okupilo se na manifestaciji "Otvoreni dan bh. ženskog poduzetništva" radi predstavljanja i prodaje svojih proizvoda. To su uspješne poduzetnice u oblasti poljoprivredne proizvodnje, izrade umjetnina, uzgoja i prerade ljekovitog bilja, zdrave hrane i ostalih srodnih grana privrede.

"Cilj manifestacije je promocija i poticanje ženskog poduzetništva, ali i poboljšanje položaja poslovnih žena u našem društvu kao i poticanje organizacije ovakvih i sličnih događaja širom BiH tokom cijele godine", izjavila je direktorica organizacije "Žene za žene International" Seida Sarić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti