Prihvaćen novi princip raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje

20.01.2022. 11:02 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, te tekst ovog prijedloga kojeg je dostavilo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Kako je obrazloženo, u Bosni i Hercegovini trenutno je na snazi Odluka o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, kojom je utvrđeno da se 62 posto ove pomoći dijeli Federaciji BiH, 38 posto Republici Srpskoj, a po 0,5 posto pomoći koja pripada entitetima dodjeljuje se Brčko Distriktu BiH.

Vlada Brčko Distrikta BiH se obratila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine molbom da se postotak međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, poveća na 2,5 posto, a kako bi javnom zdravstvu pružili sva odgovarajuća i neophodna sredstva radi suzbijanja epidemije na ovom području.

Prema Prijedlogu odluke kojeg je sačinilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje se dijeli 60,75  posto za FBiH (sa svojih 10 kantona), 36,75  posto za RS i 2,5  posto za Brčko Distrikt BiH.

Od ukupnih sredstava koja joj pripadaju,  Federaciji BiH se dodjeljuje 50 posto, a preostalih 50 posto na deset kantona.

Kako je navedeno u obrazloženju Federalnog ministarstva zdravstva, razlog za dopunu Odluke jeste realizacija akcije pod nazivom "EU za zdravlje - Doprinos raspoloživosti vakcinama protiv COVID-19 u BiH", gdje su ukupna grant sredstva od 13.775.280 eura na raspolaganju Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH, i to u omjeru do 85 posto sredstava za nabavku cjepiva od zemalja članica EU za bolest COVID-19 i do 15 posto za nabavku medicinske opreme, potrošnog materijala, kao i za troškove kampanje podrške cijepljenju stanovništva BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti