Zakon o fiskalizaciji u februaru, nove kase dogodine

26.01.2022. 10:08 / Izvor: SRNA
Fiskalizacija

Prijedlog zakona o fiskalizaciji trebalo bi da stigne u februaru pred poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prijedlog zakona o fiskalizaciji trebalo bi da stigne u februaru pred poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a u Vladi već rade na pripremi šest podzakonskih akata i pravilniku o dinamici uspostavljanja novog sistema u Republici Srpskoj od kojeg se mnogo očekuje. 

"Prije svega očekujemo da neuporedivo napredniji i efikasniji sistem uspostavi bolju kontrolu prometa robe i usluga, čime ćemo suzbiti sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju i imati više novca u budžetu", rekla je pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem Slobodanka Popović.

Prema njenim riječima, sistem će biti uspostavljan po fazama i zato je predviđen pravilnik o dinamici koji je Vlada imala i kad je uvođena postojeća fiskalizacija.

"Izuzetno su nam važna zakonska i podzakonska akta i očekujem da će ova godina proteći upravo u tom, zakonskom prilagođavanju. Najprije treba raspisati javni poziv, odnosno tender za nabavku sistema za upravljanje fiskalizacijom, jer je on srž svega i očekujem da ta faza potraje tri mjeseca. Što se tiče uvođenja u sistem, plan je da prvo budu uvedeni postojeći obveznici, a potom i svi ostali", pojasnila je Popovićeva.

Ona je je navela da je novim zakonom predviđen obuhvat svih onih koji se bave prometom robe i usluga.

"Prema sadašnjim pokazateljima i planovima, ovaj sistem je moguće provesti kod svih obveznika, jer je on prilagodljiv i nema tehničkih mana, a ujedno je manje zahtjevan i jednostavniji za korišćenje. U postojećem sistemu imamo priličan broj izuzetih, od malih obveznika, taksi prevoznika, obrazovanja, poštanskog saobraćaja. Takođe, od fiskalizacije je oslobođena i veleprodaja koja nam je sad svakako u planu, jer je cilj registrovanje i praćenje kompletnog prometa", rekla je Popovićeva za "Srpskainfo".

Govoreći o suštinskoj razlici između starog i novog sistema, Popovićeva je objasnila da postojeći sistem funkcioniše tako što se dnevno izdati računi smještaju u memoriju fiskalnog uređaja i iz te memorije se kreiraju dnevni izvještaji koji se šalju Poreskoj upravi, a obveznik je taj koji kontroliše slanje.

"U novom sistemu to slanje neće zavisti od ljudskog faktora, a informacija o prometu će biti detaljnija, uključujući i artikle na računu koji će biti vidljivi, što sad nije slučaj. Takođe, poreski inspektor je do sada morao biti pisutan kod fiskalizacije svake kase, što sada neće biti potrebno, jer je sve automatizovano. Veoma je važno što će kontrola biti lakša i za potrošače, jer skeniranjem QR koda možemo vidjeti da li je promet registrovan u Poreskoj upravi, što je svima u interesu", naglasila je ona.

Na pitanje na koji način se podaci šalju u Poresku upravu, Popovićeva je rekla da postojeće kase šalju podatke preko GPS signala, a nove će ih slati preko interneta.

"Naravno, postavlja se pitanje šta kad nema interneta? Kase koje mi predlažemo u tehničkom smislu moći će raditi i bez interneta, zahvaljujući lokalnom procesoru. One su, zapravo, i softversko i hardversko rješenje. Dakle, u momentu skeniranja QR koda u Poresku upravu stiže podatak o prometu, što je najvažnije. Jedino što poreznicima neće stići, ukoliko je internet veza u prekidu, su podaci o artiklima, koji u tom slučaju stižu naknadno", istakla je pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem.

Ona je potvrdila da će i kontrole poreskim inspektorima u novom sistemu biti jednostavnije i efikasnije, jer će se one dobrim dijelom moći obaviti i iz kancelarije, na osnovu sveobuhvatnih podataka koje će imati.

"Sada se kontrola provodi tako što inspektori moraju biti na terenu i ako ne nađu račun izriču prekšajnu mjeru ili novačanu kaznu. Naravno, ta vrsta kontrola i dalje ostaje, jer obveznik uvijek može da izbjegne obavezu tako što neće izdati račun, ali to će u novom sistemu inspektoru biti signal da reaguje. Podaci koje ćemo imati zahvaljujući novom sistemu omogućiće nam i sveobuhvatnije i kvalitetnije analize, a sve to vodi ka neuporedivo boljoj procjeni rizika na osnovu koje se kontrola i usmjerava", pojasnila je Popovićeva.

Ona je dodala da su prije utvrđivanja Prijedloga zakona proveli javnu raspravu u saradnji sa Privrednom komorom, te da su obveznici bili više nego zadovoljni rezultatima.

"Uglavnom su nam tražili neka pojašnjenja, a većina obveznika je priznala da jedva čeka da pređe na jednostavniji model fiskalizacije. Takođe, za njih je veoma značajno što će Vlada snositi troškove uvođenja novog sistema, jer je to prije skoro 14 godina za njih bila velika stavka", rekla je Popovićeva.

Prema njenim riječima, postojeća fiskalizacija išla je na teret obveznika. "Smatrali smo da je ovaj put bolje da to bude naš trošak i da, na taj način, podržimo naše obveznike. Takođe, to ne posmatramo samo kao trošak, već kao investiciju koja će nam se vratiti kroz povećanje prihoda. Sigurna sam da ćemo sa novim modelom svi biti na dobitku", zaključila je Popovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti