UPFBiH: Elektroprivreda BiH firmama šalje ugovore sa šest puta većom cijenom struje

26.01.2022. 15:28 / Izvor: Akta.ba
Struja

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine šokirano je postupanjem Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, kao i izostankom reakcije nadležnih, kazali su iz UPFBiH.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine šokirano je postupanjem Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, kao i izostankom reakcije nadležnih institucija na samovolju koju provode, kazali su iz UPFBiH.

Iako su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH, kojom se daje ovlaštenje Vladi FBiH da ograniči  povećanje cijene električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, a koji je stupio na snagu 6.1.2022. godine, EPFBiH ne postupa u skladu sa odlukom Parlamenta FBiH.

Naime, u posljednja tri dana iz JP Elektroprivreda BiH brojnim kompanijama su dostavljeni ugovori za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju. A, navodno će od 1.3.2022. godine slati ugovore o redovnom snabdijevanju električnom energijom, koji bi, opet navodno, biti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

"Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni sa ovim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije", naglasili su.    

Ovakvim postupanjem, Uprava Elektroprivrede BiH direktno izigrava i krši odluke najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH – Parlamenta FBiH i odredbe dopune zakona koje su donijeli poslanici i delegati oba doma Federalnog parlamenta.

UPFBiH će u petak, 27.1.2022. godine održati sastanak članica na kojemu će se razgovarati o novonastaloj situaciji i donijeti odluke o daljim aktivnostima UPFBiH i kompanija u FBiH kojima je snabdijevač električnom energijom Elektroprivreda BiH.

UPFBiH očekuje hitno reagiranje resornog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH i Vlade FBiH kojom će zaustaviti samovoljno i nezakonito postupanje Uprave Elektroprivrede BiH, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti