poskupljenje vode

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poskupljenje vode novi udar na džepove građana

Enormno povećanje cijena električne energije ugroziće poslovanje preduzeća koja se bave pružanjem usluga vodosnabdijevanja na području Unsko-sanskog kantona te će doći do neminovnog povećanja cijena vode.

29.01.2022. 10:59 / Izvor: Nezavisne novine

Enormno povećanje cijena električne energije ugroziće poslovanje preduzeća koja se bave pružanjem usluga vodosnabdijevanja na području Unsko-sanskog kantona te će doći do neminovnog povećanja cijena vode.

Ovo je zaključeno na zajedničkom sastanku rukovodilaca pomenutih komunalnih preduzeća nakon što su od "Elektroprivrede BiH" dobili nove ugovore kojima im je cijena struje u ovoj godini povećana pet puta u odnosu na prošlu.

"Ovakva odluka ugrožava naše poslovanje i dovela bi do toga da ne možemo redovno isplaćivati plate svojim uposlenicima. Ukoliko bismo samo servisirali račune prema "Elektrodistribuciji BiH", ne bismo mogli plaćati ni svoje dobavljače niti ostale kooperante. Možda bismo mogli izdržati do maja ili juna, a potom ne bismo mogli isplaćivati redovne plate", kaže Mirsad Merdanić, direktor Javnog preduzeća "Vodovod" iz Bihaća.

Prema riječima Ibrahima Mujakića, direktora cazinskog komunalnog preduzeća, radi se o pokušaju "Elektroprivrede" da neuspjeli pokušaj podizanja cijena domaćinstvima pokuša nadomjestiti enormnim povećanjem struje privrednim kolektivima.

"Ono što je nedopustivo jeste da se to radi preduzećima koja snabdijevaju stanovništvo vodom i bave se djelatnošću od javnog interesa", istakao je Mujakić.

Rukovodioci pomenutih komunalnih preduzeća jedinstveni su u ocjeni kako će, ukoliko ovakva situacija ostane, doći i do drastičnog povećanja usluga vodosnabdijevanja, što će biti dodatni udar na džepove građana.

U narednim danima najavili su pregovore s "Elektroprivredom BiH" kako bi se pokušalo doći do kompromisnog rješenja u vezi sa cijenom električne energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti