15 branši na jednom mjestu: Sve spremno za "Prvi regionalni festival GAST FEST"

06.03.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
15 branši na jednom mjestu: Sve spremno za 'Prvi regionalni festival GAST FEST'

Sve je spremno za Prvi regionalni festival gastronomije i ugostiteljstva GAST GEST koji će se održati u Sarajevu od 15. do 17. marta

Sve je spremno za "Prvi regionalni festival gastronomije i ugostiteljstva GAST GEST" koji će se održati u Sarajevu od 15. do 17. marta, potvrdio je Hanis Plosko, direktor kompanije Sinkromo i organizator festivala na današnjoj press konferenciji održanoj u Domu mladih.

"Uspjeli smo na jednom mjestu okupiti 15 različitih branši – od prehrambene, pića, tekstilnog sektora, rasvjete, namještaja, industrijskih kuhinja itd", kazao je Plosko, dodajući da će uz njihovu prezentaciju biti održani workshopovi, cooking show-ovi i razne sesije.

Plosko je kazao da je sama ideja festivala potekla prije pet godina, dok su pripreme za njegovu realizaciju trajale oko osam mjeseci.

"Tokom obilaska terena postalo mi je jasno da BiH može biti nosilac ove industrije. U startu smo imali dobar feedback i podršku firmi koje su sada sa nama, naših sponzora bez čije podrške festival ne bi mogao biti realiziran", istakao je on.

Iako je festival regionalni koji će okupiti 50 izlagača iz BiH i regije, fokus je na domaćim proizvođačima koji imaju dosta toga ponuditi – od autohtonih recepata do tehnoloških industrija.

Naglasio je da je bilo upita iz mnogih zemalja za učešće na ovom sajmu, te izrazio namjeru da sajam ubuduće postane veći i tradicionalan.

Almir Hodžić, marketing menadžer Perutnine Ptuj, jednog od sponzora festivala, istakao je da im je zadovoljstvo biti dio ove priče.

"Perutnina Ptuj ove godine godine ima ozbiljnu namjeru da se širi u segmentu horeca sektora, tako da su nam se poklopile želje i namjere sa organizatorom festivala", istakao je on.

U sklopu organizovanih cooking shoowa Perutnina Ptuj BIH organizira i takmičenje profesionalnih kuhara u pripremi raznih specijaliteta od piletine, a najbolji među njima će imati priliku da osvoji i posebnu nagradu - kamion pun robe za svoj restoran.

Osim ovog, bit će organizovano i takmičenje menadžera u pripremi hot-doga, te predstavljanje nacionalnih tradicionalnih kuhinja diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini.

Ostalni sponzori festivala su također pripremili veliku gastronomsku ponudu koja će se bazirati na prezentiranju BIH proizvoda (mesna industrija Vimar), ponude distributivnih vozila koja je namjenjena isključivo hotelijerima i ugostiteljima (Porsche Sarajevo) kao i razne novitete koji postaju novi trendovi na BH tržitu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti