Izašao posljednji broj lista Financial Times Deutschland

08.12.2012. 01:57 / Izvor: Nezavisne novine
Izašao posljednji broj lista Financial Times Deutschland

"Konačno crno", piše na prvoj strani lista, u aluziji na crnu boju u knjigovodstvu koja označava dobit, što ovaj list nije nijednom imao u 12 godina izlaženja. Na vrhu strane neka slova iz imena lista su nestala, pa piše "Fi n al Times" (Posljednji trenuci) umjesto "Financial Times Deutschland".

Financial times

Posljednji broj ekonomskog dnevnika "Financial Times Deutschland", ugašenog zbog nerentabilnosti, izašao je danas sa crnom naslovnom stranom, ali ne i bez doze humora.
 

"Konačno crno", piše na prvoj strani lista, u aluziji na crnu boju u knjigovodstvu koja označava dobit, što ovaj list nije nijednom imao u 12 godina izlaženja.

Na vrhu strane neka slova iz imena lista su nestala, pa piše "Fi n al Times" (Posljednji trenuci) umjesto "Financial Times Deutschland".

U broju se podsjeća na 12 godina izlaženja lista, na ekskluzivne vijesti koje je imao, njegovu smjelu grafiku i oštre urednike.

Na posljednjoj strani zaposleni se izvinjavaju akcionarima što su potrošili toliko miliona, a čitaocima se na zajedničkoj fotografiji klanjaju u japanskom stilu.

Čak su i oglašivači učestvovali, pa je tako banka Helaba iz njemačke države Hesen kupila cijelu stranu na kojoj piše da će od sutra biti malo manje boje u ekonomiji sa odlaskom lista koji je izlazio na rozikasto obojenim stranicama.

Izdavač Gruner+Jar, u vlasništvu svjetskog medijskog giganta Bertelsmana, objavio je krajem novembra da će se ugasiti list FTD koji je izlazio u tiražu od 100.000 primjeraka, ali koji je imao samo gubitke od kada je počeo da izlazi 2000. godine.

List su osnovali zajedno Gruner+Jahr i Pearson, vlasnik britanskog "Financial Timesa", ali je 2008. njemački izdavač otkupio udio Pearsona koji mu je dozvolio da nastavi da koristi ime i roze izdanje.

Zatvaranjem lista takođe su pogođene i druge ekonomske publikacije izdavača Gruner+Jar. Vode se pregovori oko listova "Beorse Onlajn" i "Impuse", ali će ekonomski časopis "Capital" nastaviti da izlazi. Ukupno 364 zaposlenih pogođeno je zatvaranjem ovih publikacija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti