Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

1.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa stoji, a u ambulantama kažu da ih nema

20.01.2021. 09:33 / Izvor: Akta.ba

U Kantonu Sarajevo će oko 1.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa, najvjerovatnije, završiti u infektivnom otpadu, rekao je jučer portparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić.

Informacija je ovo koja je zabrinula mnoge građane, a s druge strane još jednom pokazala sve slabosti bh. zdravstvenog sistema. 

Naime, Kanton Sarajevo je primio 9.400 vakcina protiv gripa i početkom decembra su najzainteresovaniji da je prime bili građani stariji od 65 godina.

"U prva tri-četiri dana je utrošeno najviše, oko 4.000 doza. To je ulijevalo optimizam u smislu da je potražnja bila veća nego prethodnih godina. Međutim, od tada, vakcine stoje u hladnom i u Domu zdravlja KS je ostalo 1.479 doza", potvrdio je Šarkić za Akta.ba.

Ističe da su najažurniji i najodgovorniji, kao i svake godine, pripadnici rizičnih grupa i stariji od 65 godina koji dolaze iz godine u godinu, što je najbolji pokazatelj da je vakcina jedino efikasno sredstvo u zaštiti protiv gripe.

"Mi imamo problem sa radno sposobnim stanovništvom koje moramo dodatno animirati. To je sada više pitanje za epidemiologe, koji se moraju spustiti na teren i na taj način iskomunicirati važnost vakcine. Mi smo više puta isticali da su rizične grupe zaposleni u MUP-u, obrazovanju, medijima i svi koji na dnevnoj bazi imaju veliki broj kontakata, ali ostali smo uskraćeni za odziv tog dijela populacije. Očigledno se nešto mora napraviti", naglašava Šarkić.

LOŠA KOORDINACIJA 

Iako su stariji od 65 zaista ažurni i uvijek obave svoju obavezu po pitanju imunizacije, ipak ima primjera pacijenata koji su htjeli, ali nisu mogli primiti vakcinu jer im je u ambulantama porodične vakcine rečeno da su doze potrošene. 

Upitan da komentariše kako je moguće da vakcine stoje u hladnom lancu, a u pojedinim ambulantama porodične medicine pacijentima govore da ih nema, Šarkić kaže kako je moguće da u momentu poziva pacijenta nije bilo vakcine, u ovom slučaju na Dobrinji, ali kako unutar sistema mora postojati koordinacija.

"Ukoliko nije postojala, to ćemo provjeriti jer je jasno rečeno da ukoliko u perifernim ambulantama ili bilo kojim koje gravitiraju centralnim objektima, nema doza ili su prebačene prema centralnim objektima, što se dešava u zadnjoj fazi, onda pacijent treba da ima informaciju da doze postoje u centralnom objektu. U ovom slučaju, centralni objekat je Dom zdravlja Novi Grad i ako mi kao menadžment apelujemo da se utroši ostatak vakcina, onda je najmanje što naše osoblje na terenu može uraditi je da iskomunicira sa pacijentima koji su zainteresovani da se doza može naći u centralnom objektu", naglašava.

Međutim, da se radi o prilično aljkavoj implementaciji i realizaciji procesa vakcinacije od strane ambulanti porodične medicine potvrđuje i ambulanta Dobrinja II, u kojoj su nam potvrdili da vakcina nema i dalje. Na pitanje da li vode spisak zainteresovanih pacijenata koji žele da prime vakcine koje će obavijestiti po primitku istih, kazali su da ne vode takvu evidenciju.

S druge strane, Šarkić ističe da je dužnost ljekara porodične medicine da provjeri stanje na terenu i vakciniše pacijenta koji je izrazio želju da bi se vakcinisao.

"Ovdje je najbitnija komunikacija porodične medicine i pacijenta, kao i koordinacija unutar sistema koja zaista ima prostora da se popravi. Kao što sam napomenuo, najmanje što osoblje treba je da informiše pacijenta da su vakcine povučene prema centralnim objektima", ponavlja Šarkić.

JOŠ UVIJEK IMA VREMENA

Na pitanje, da li je kasno da se vakcina sada obavi, kaže da nije jer situacija na terenu govori da nema epidemije sezonske gripe čemu su doprinijele mjere koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa.

Navodi da tijelu treba 2-3 nedjelje da stekne antitijela na imunitet, ali još nije kasno jer nekad februar, pa čak i mart mogu biti kritični i bilježe porast broja oboljelih od gripe.

"Prema tome, nije kasno i apelujemo svim zainteresovanim da vakcinu još mogu primiti", poručuje portparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti