Proizvođači poljomehanizacije i procesne opreme Srbije i Republike Srpske zajedno na treća tržišta

22.02.2012. 16:44 / Izvor: Tanjug
Proizvođači poljomehanizacije i procesne opreme Srbije i Republike Srpske zajedno na treća tržišta

Postoji veliki prostor za unapređenje saradnje metalskog i elektro sektora Srbije i Republike Srpske u pogledu čvršćeg povezivanja privrednika, formiranja konzorcijuma i zajedničkog nastupa na trećim tržištima, ocenjeno je u sredu (22. februar 2012. godine) na skupu privrednika iz te branše u Banja Luci.

Sekretar Udruženja za metalsku i elektro industriju Privredne komore Srbije Ljubiša Obradović ukazao je na neiskorišćene mogućnosti slobodne trgovine sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

On je naglasio da su privrednici pokazali veliko obostrano interesovanje za jače povezivanje i formiranje konzorcijuma za učešće na tenderima radi ostvarivanja preferencijala.

Obradović je poslovne susrete ocenio kao veoma uspešne zbog velikog odziva privrednika Srbije i RS i otvorenosti za pronalaženje novih oblika i puteva ekonomske saradnje, kako na tržištu CEFTA, tako na ruskom i africkom tržištu, koje postaje sve interesantnije kada je u pitanju poljoprivredna mehanizacija.

Na skupu u glavnom gradu Republike Srpske učestvovalo je više od 60 preduzeća u oblasti metalskog i elektro sektora, a o potencijalima govorio je i direktor Sektora granskih udruženja Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Privrednici sa obe strane Drine posebno su istakli problem složenih procedura za dobijanje licenci za izvođenje remonta i investicionih radova i zatražili njihovo ubrzanje i pojednostavljenje, radi efikasnijeg poslovanja.

Na susretu privrednika učestvovali su srpski proizvođači i izvoznici poljomehanizacije, procesne opreme za prehrambenu industriju, kao i za komunalnu privredu, među kojima su Industrija mašina i traktora AD Beograd (u restrukturiranju), "Industrija motora Rakovica", "Metalac" Aleksandrovac, "Resor" Gadžin Han, "Goša fabrika šinskih vozila" Smederevska Palanka, "IMT remontni centar" Dobanovci, "Krušik akumulatori", "PPT Namenska" Trstenik, "Termooprema" Beograd, "Loznicaelektro" i drugi.

Među firmama iz Republike Srpske ucestovali su i "Livnica Mon Ami Drim" Banja Luka, "Vineks" Čelinac, "Dalekovodi TKS" Doboj, "Orao" Bijeljina, "Željeznice RS" Doboj, "Čajavec nova mehanika" Banja Luka, "Rafinerija nafte" Brod, "S.E.P" Bijeljina, "Elnos" Banja Luka, "Famos" Istočno Sarajevo i drugi, objavljeno je na sajtu PKS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti