Projekt vrijedan 550 miliona EUR: I bh. kompanije u igri za gradnju najveće termoelektrane u regiji

27.06.2012. 11:11 / Izvor: eKapija.ba
Projekt vrijedan 550 miliona EUR: I bh. kompanije u igri za gradnju najveće termoelektrane u regiji

Predstavnici Vlade Republike Srpske, Kineske razvojne banke (China Development Bank) i energetske kompanije EFT Group potpisali su u Banjoj Luci ugovor o kreditiranju gradnje termoelektrane Stanari.

Kineska razvojna banka EFT Groupu će osigurati strukturirani kredit od 350 miliona eura za gradnju TE Stanari, koju će po sistemu "ključ u ruke" isporučiti Dongfang Electric Corporationu iz Kine. Ukupna vrijednost projekta je 550 miliona eura, a osime gradnje termoelektrane, novac će biti uložen u povećanje kapaciteta rudnika Stanari. To će biti prvi veliki privatni elektroenergetski objekt u regiji.

Za taj, za sada najveći investicijski energetski projekt u regiji ulagač i glavni izvođač u vlasništvu su kineske vlade. Dongfang Electric Corporation jedna je od najvažnijih kineskih kompanija - prema Forbesu osamnaesta najveća javna kompanija u svijetu.

Njezin razvoj potvrđuje to što je na Forbsovu popisu 1222 javnih kompanija u svijetu od prošle godine napredovala za čak 48 mjesta. Kao glavni izvođač projekta Dongfang Electric Corporation angažirat će uglavnom regionalne tvrtke kao podizvođače ukupno 90 posto radova na projektu.

Prema informacijama iz EFT-a, velike šanse za dobivanje poslova imaju građevinske, elektroenergtske i druge tvrtke iz Hrvatske, piše business.hr.

Za zahtjevne građevinske radove nekoliko hrvatskih tvrtki ima reference i kapacitete za takav posao.

Regionalni projekt

Kao prenosi ovaj portal kao podizvođači pojedinih dijelova termoelektrane svakako velike šanse za posao imaju zagrebački Končar te brojna druga poduzeća čija je proizvodnja i tehnološka osposobljenost vezana uz gradnju termoelektrane prema europskim standardima zaštite okoliša. Uz zagrebački Končar poslove bi trebali dobiti i Đuro Đaković i Dalekovodova tvrtka u Doboju Dalekovod TKS. Od ostalih kompanija u regiji kao ozbiljni kandidati za posao spominju se beogradski Termoelektro, austrijski Strabag, slovenski Montavar Metalna Nova, Rudis, te bosanskohercegovački IBE, Putevi i ITT iz Tuzle i Gradip iz Prnjavora.

Poslovi će se dogovarati u diplomatskim kontaktima s predstavnicima kineske vlade, ali i uz suglasnost predstavnika Republike Srpske iz Banje Luke. Od prije nekoliko mjeseci intenzivirani su pregovori između predstavnika Hrvatske i srpskog entiteta u BiH s ciljem rješavanja sporova oko korištenja hidroakumulacije za HE Dubrovnik I i mogućnosti osiguranja protoka vode za planiranu HE Dubrovnik II, kao i u vezi s investicijama HEP-a odnosno Hrvatske za novi blok TE u Gacku.

Dvije godine pregovora

Pregovori o kreditu za gradnju TE Stanari trajali su dvije godine, a u njima je sudjelovalo više od 100 financijskih, građevinskih i energetskih stručnjaka, kao i 30 odvjetnika iz vodećih svetskih odvjetničkih tvrtki. Ugovor o kreditu sačinjava 27 dokumenata napisanih na više od 1000 stranica, a samo troškovi zatvaranja financijske konstrukcije veći su od dva miliona eura.

TE Stanari bit će najmoderniji energetski objekt sagrađen u Bosni i Hercegovini. Sa 300 MW instalirane snage godišnje će proizvoditi 2000 GWh električne energije u baznom režimu rada, u skladu s direktivama Europske unije o zaštiti životne sredine. Gradnja će trajati 45 mjeseci, a puštanje u rad TE Stanari planirano je za početak 2016. godine.

Tristotinjak kineskih stručnjaka iz Dongfang Electric Corporationa nadgledat će gradilište, na kojem će biti zaposleno do 1200 radnika. Nakon završetka gradnje u TE Stanari zaposlit će se 250 djelatnika, a u rudniku Stanari broj zaposlenih povećat će se na 600.

(izvor: business.hr)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti