Novo Sarajevo: Obezbijeđena sredstva za sanaciju pješačkog mosta i saobraćajnice u ulici Drinska

31.05.2012. 12:19 / Izvor: eKapija.ba
Novo Sarajevo: Obezbijeđena sredstva za sanaciju pješačkog mosta i saobraćajnice u ulici Drinska

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj i Vlado Budmir izvršni direktor željezničke infrastrukture JP "Željeznice" FBiH danas su u Općini Novo Sarajevo potpisali Sporazum o pravima i obavezama u projektu sanacije pasarele, pješačkog mosta iznad pruge i saobraćajnice u ulici Drinska.

Na zahtjev građana koji svakodnevno koriste most, zatim predstavnika i učenika osnovnih škola "Malta" i "Čengić-Vila I", Općina Novo Sarajevo je tokom 2010. finansirala izradu Elaborata postojećeg stanja i izvedbeni projekt sanacije pasarele iznad ulice Drinska, koji je izradio IMK Građevinskog fakulteta Sarajevo, čija projektantska vrijednost za sanaciju pasarele iznosi 220.000 KM.

Nakon godinu dana, zatvorena je finansijska konstrukcija realizacije projekta tako što je Općina Novo Sarajevo izdvojila 105.000, Direkcija za puteve KS 45.000, a JP "Željeznice" FBiH 70.000 KM.


"Ovo i nije problem Općine, ali jeste naših građana, zbog čega smo prije godinu dana obezbijedili jedan dio sredstava za adaptaciju pasarele, a ove godine putem Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo i drugi dio sredstava zbog alarmantnog stanja i hitnih mjera koje je potrebno poduzeti", kazao je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Da bi zatvorili finansijsku konstrukciju išli su kako je kazao da to da to da na osnovu sporazuma s Direkcijom za puteve KS-a, s obzirom na to da tu prolazi i kantonalna saobraćajnica ispod pasarele, a i s vlasnikom tog objekta JP "Željeznice" FBiH obezbijede i preostala potrebna sredstva za sanaciju pješačkog mosta.

Naglasio je da se sada može započeti s tenderskom procedurom, da bi do početka nove školske godine ovaj objekt mogao biti obnovljen a djeca s tog područja mogla sigurno koristiti pasarelu.

Nosilac realizacije projekta je Općina Novo Sarajevo, koja će na svoju inicijativu preuzeti obavezu da po završetku realizacije navedenog projekta i održava saniranu pasarelu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti