Firme ne daju novac za obuku radnika

07.10.2011. 09:20 / Izvor: Glas Srpske
Firme ne daju novac za obuku radnika

Po ulaganju preduzeća u obuku i razvoj zaposlenih BiH se nalazi na 137. mjestu od ukupno 142 zemlje svijeta, odnosno šesta je najlošije rangirana zemlja, pokazao je godišnji izvještaj "Global Competitiveness Report" (GCP), koji je objavio Svjetski ekonomski forum.

Iako obuka zaposlenih predstavlja značajnu investiciju koja doprinosi povećanju produktivnosti zaposlenih i opštem uspjehu firme, te se zbog toga u drugim zemljama uopšte ne dovodi u pitanje opravdanost ulaganja u ljudske resurse, firme u BiH za ove svrhe izdvajaju neznatne količine novca.

Prema izvještaju GCP-a, na prva tri mjesta po visini ulaganja preduzeća u obuku i razvoj zaposlenih nalaze se Švajcarska, Švedska i Danska, a prate ih Singapur, Norveška, Japan i Luksemburg. Čak su i Azerbejdžan, Vijetnam i Tadžikistan daleko ispred BiH, a lošije su samo Haiti, Sirija i afričke zemlje Burundi, Mauritanija i Burkina Faso.

Član udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović je istakao da svega oko pet odsto privatnih preduzeća u BiH ulaže novac u obuku svojih radnika, dok ostali uopšte nisu prepoznali značaj usavršavanja zaposlenih za poslovanje.

On je istakao da je čak i u Nigeriji jedan od tri strateška prioriteta u sljedećih deset godina obuka jedne generacije menadžera.

"Jedino međunarodne firme koje posluju na području BiH rade u skladu sa politikom poslovanja u zemlji iz koje su došle te ulažu u obuku svojih zaposlenih", rekao je Todorović.

Vlasnik kompanije "Eurohem" Nenad Opačić je istakao da se u toj firmi najveća pažnja posvećuje edukaciji menadžmenta.

"Mi finansijski pomažemo obuku menadžmenta jer smatramo da je to veoma važno za napredak firme, međutim, jedini problem je uskladiti edukaciju sa tekućim poslovima jer je i za jedno i za drugo potrebno vrijeme", istakao je Opačić.

Javna preduzeća

Todorović je istakao da i domaća javna preduzeća veoma malo ulažu u edukaciju svog kadra.

"Najveći procenat preduzeća u BiH ne prepoznaje potrebu za edukovanjem radnika ili smatraju da je to prevelik trošak, dok drugi, koji su prepoznali značaj usavršavanja zaposlenih, nisu u mogućnosti da to finansiraju", naglasio je Todorović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti