Pomozimo Fondaciju lokalne demokratije Sarajevo

26.01.2012. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
Pomozimo Fondaciju lokalne demokratije Sarajevo

Organizacija Fondacija lokalne demokratije Sarajevo je nevladina organizacija. Svrha i cilj Fondacije je doprinijeti razvoju civilnog društva podržavanjem i implementacijom projekata koji promovišu ljudska prava, pomaže razvoju nevladinog sektora, angažovanog na demokratizaciji društva, kao i projekti očuvanja i zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Fondacija lokalne demokratije, realizovala je više projekata. Neki značajniji projekti realizovani u okviru promocije, borbe i zaštite ljudskih prava:

Ustanova „sigurna kuća“

U mjesecu oktobru 2000.god. Fondacija lokalne demokratije je implementirala projekat pod nazivom „Snaga je u tebi“. U okviru tog projekta djeluje „Sigurna kuća“, ustanova u kojoj su smještene žene i djeca žrtve porodičnog nasilja. Sigurna kuća djeluje na području Kantona Sarajevo. Kapacitet smještaja je 35 osoba. Cilj boravka je zaštititi žrtvu i riješiti njen problem.

Sklonište za djevojke

U mjesecu oktobru 2002 .god. Fondacija lokalne demokratije je implementirala projekat pod nazivom „Ti to možeš“. U okviru tog projekta djeluje sklonište, u kome su smještene djevojke starosti od 12 do 18 i više godina, žrtve porodičnog nasilja, incesta, trgovine ljudima i drugih oblika nasilja od strane trećih lica.

U periodu (od 2000. god. do 2011. god.) u „Sigurnu kuću“ smještene su 1277 osobe žrtve porodičnog nasilja. Od toga 447 žena, 636 djece i 194 djevojaka. U „Sigurnoj kući“ se provodi kompletan psihosocijalni tretman sa korisnicama ustanove koji uključuje individualnu, grupnu, okupacionu terapiju. Fondacija lokalne demoktatije je na početku osnivanja ustanove «Sigurna kuća» potpisala protokole o međusobnoj saradnji sa:

- J.U „Kantonalnim Centrom za socijalni rad“ Sarajevo

- Ministrstvom unutašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS)

Mnoge korisnice dolaze bez odjeće, obuće, djeca bez školskog pribora za školu, bez zdravstvenog osiguranja. Obzirom da su njihove potrebe velike, boravak i rehabilitaciju ne možemo u potpunosti obezbijediti sredstvima kojima raspolažemo. Donirajte proizvode iz svog asortimana, kako biste pomogli i olakšali boravak FLD korisnica, koji su smješteni u „Sigurnoj kući“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti